Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba malina
  • 01.07.2016. 12:00

Počela berba malina, brine cijena!

Na području srebreničke i bratunačke općine počeli su berba i otkup malina. Otkupna cijena još nije utvrđena, no malinari su zadovoljni otkupom.

Foto: Gračanički.ba
  • 2.718
  • 548
  • 0

Na području srebreničke i bratunačke općine, petnaestak dana ranije, počeli su berba i otkup malina, a za desetak dana očekuje se berba na planinskim plantažama, piše Dnevni avaz.

Uzgajivači su zadovoljni dobrim rodom i kvalitetom. Iako otkupna cijena još nije utvrđena, malinari su zadovoljni otkupom, jer u ove dvije općine ima pet otkupljivača, koji skladište u moderne hladnjače, čiji su kapaciteti veći od 5.000 tona, a isplate vrše redovno. U bratunačkoj općini ima više od 300 hektara površine, a uzgojem se bavi oko 1.300 domaćinstava.

I u srebreničkoj općini malinarstvo je u nagloj ekspanziji, zbog sigurnog otkupa, redovne isplate i poticaja. Većina uzgaja isključivo organsku malinu, koja ima i posebnu tržišnu cijenu. Ni radna snaga ne predstavlja problem, dnevnica je 30 KM, no kasnije i više.

Foto: Gračanički.ba


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Berba Otkup Organska Dnevnica Radnici Otkupljivači Hladnjače


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.