Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nema šteta
  • 09.05.2016. 08:00

Očekuju dobru berbu i visoke prinose jabuka

Mraz nije naštetio jabukama u dolini Neretve, a bude li sve išlo planiranim tokom, voćari iz Čapljine se nadaju da će jedan hektar nasada dati četiri vagona jabuke.

Foto: Leonid Tit/Bigstockphoto
  • 257
  • 12
  • 0

Dok je mraz uništio nasade voćara iz Srednje Bosne i Republike Srpske, u Čapljini se očekuju berbe s velikim prinosima, ponajviše jabuke. Sezona u dolini Neretve, prenosi klix.ba, počela je dosta dobro jer je sunce pratilo period cvjetanja i oprašivanja stabala.

Jabuka je i inače voće na koje čapljinski voćari najviše računaju. S njom su u Hercegovini najsigurniji jer mogu planirati prinose, plasman i cijene. Sve ostalo voće zavisi od vremenskih uvjeta i stanja na tržištu.

Zasađena i sorta pink lady

"Plod jabuke nije kultura koja će propasti za kratko vrijeme, kao što je slučaj s nektarinom, trešnjom ili kajsijom koje se moraju prodati za najviše pet dana", pojasnio im je voćar Slavko Korda na čijih su 20 hektara voćnjaka zasađene jabuke, kruške, breskve, nektarine i trešnje.

Zasađeno je najviše jabuke i breskve, a njihove količine, tvrdi, mjerit će se vagonima. Bude li sve išlo planiranim tokom, jedan hektar dat će četiri vagona jabuke. U Čapljini su zasađene i najnovije sorte jabuka, poput "pink lady" te breskve koje se u tom području sade od 1970.

Dobri uvjeti za vrijeme cvjetanja

Da se očekuje dobra sezona, potvrdio im je i šef Katedre za genetiku, oplemenjivanje i biotehnologiju Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci Ljubomir Radoš. Dobroj sezoni doprinijeli su dobri uvjeti za vrijeme cvjetanja, a oplodnja je bila odlična što je za voće jako bitno.

Potvrdio je da je proljeće bilo drugačije i s uranjenom vegetacijom, ali da nije napravilo štete stablima. To je učinio proljetni mraz, ali ne u dolini Neretve već na višim terenima. Posljedice mraza najviše su osjetili orasi.

Foto: Leonid Tit/Bigstockphoto


Tagovi

Čapljina Jabuke Dobar urod Visoki prinosi Nema štete


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.