Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj avokada
  • 10.01.2017. 08:00

Očekuje se još avokada iz Meksika

Uzgajivači su uložili sredstva u povećanje površina pod avokadom u nekoliko meksičkih regija.

Foto: sandid, pixabay.com
  • 453
  • 21
  • 0

U Meksiku slijedi žetva 1.8 miliona tona avokada što je više no prošle godine. To povećanje uroda se događa i unatoč mrazu i niskim temperaturama u martu prošle godine, piše freshplaza.

Michoacan regija je poznata po proizvodnji avokada i čini 80% meksičke proizvodnje. Meksiko ima 203,732 hektara pod avokadom u 2016/17. To je povećanje od 8.7% u usporedbi sa prošlom godinom.

Uzgajivači su uložili u povećanje površina pod avokadom u nekoliko meksičkih regija. To je posljedica velike potražnje i cijene Hass avokada diljem svijeta. To je poznata sorta avokada koja je popularna zahvaljujući dugom "roku trajanja". Postoje još sorte Fuerte, Criollo, Bacon, Pinkerton, Gwen i Reed.

Ilegalna sadnja avokada

Područje u Michoacan-u, primarnoj regiji proizvodnje, parcelirano je na malim plantažama od pet do 10 hektara. Prinos, ovisno o tehnološkim mogućnostima, kreće se u prosjeku od osam do 10 tona, a u boljim slučajevima 14 do 16 tona po hektaru. Najčešće je u Meksiku prinos avokada 9 tona po hektaru.

Prema lokalnim medijima, područje pod šumama se smanjuje u regiji Michoacan. Važan uzrok tome, osim ilegalne sječe, je i ekspanzija ilegalnog uzgoja avokada jer cijena avokada je vrlo povoljna za potencijalne uzgajivače koji riskiraju čak i novčane ili zatvorske kazne.

Cijene više na svjetskom tržištu

Potrošnja avokada u Meksiku je ovisna o svjetskom tržištu. Uzgajivači koji mogu izvoziti avokado preferiraju prodaju na međunarodnom tržištu jer su cijene više nego na domaćem. U 2016/17, domaća potrošnja se procjenjuje na 600.000 tona, ali ta bi se brojka mogla promijeniti pod utjecajem svjetskog tržišta.

Na primjer, prošle je godine potrošnja bila niža jer je postojalo stabilno izvozno tržište te manja potražnja i više cijene na domaćem tržištu. U prosjeku se potrošnja smanjila sa osam na 6.8 kilograma po glavi stanovnika. Procjene izvoza se vrte oko milion tona u 2016/17. Izvoznici računaju na dobru potražnju na međunarodnom tržištu. Devaluacija pesosa naspram dolara također ide izvoznicima u korist. Izvoz se povećava iz godine u godinu.

SAD daleko najvažnije tržište

Između juna i augusta, cijene na svjetskom tržištu povećale su se kao rezultat sezonskih oscilacija. Zbog toga je bila dostupna manja količina avokada. U oktobru, došlo je do štrajka uzgajivača zbog nesuglasica sa trgovcima. To je odgodilo žetvu, što je opet povisilo cijene avokada na tržištu.

Glavni kupac meksičkih avokada je SAD - a uzima 77 do 79% izvoza. Japan i Kanada (6%) su također strateška tržišta. Azijski otoci čine 9% izvoza. Nešto dolazi i u Francusku i Španjolsku. Zasad samo regija Michoacan ima dopuštenje izvoziti Hass avokado u SAD.

Foto: sandid, pixabay.com


Izvori

Fresh plaza


Tagovi

Avokado Meksiko Uzgoj Izvoz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."