Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski rad
  • 23.02.2016. 08:00

Novom Zelandu nedostaje dvije hiljade sezonaca

Zajamčena minimalna zarada sezonskih berača jabuka na Novom Zelandu, po satu iznosi 14,75 dolara.

Foto: pixabay.com
  • 1.974
  • 285
  • 0

Novi Zeland proizvodi velike količine voća posebno jabuka. I svake godine nailazi na isti problem, a to je nedostatak sezonskih radnika. Prema pisanju brojnih stranih portala, pretpostavlja se da će im i ove godine nedostajati nekoliko tisuća sezonaca koji bi šest dana u tjednu u dvije smjene brali i pakirali kivi i jabuke.

Ovisno o području gdje se voćnjaci nalaze, berbe počinju krajem veljače i traju do sredine svibnja. Tamošnji voćari stoga traže od svoje Vlade da odobri dolazak većeg broja sezonskih radnika iz cijeloga svijeta, koji bi, uz pomoć turističke vize došli na Novi Zeland i pomogli u berbi.

Proizvođači traže da se za nekoliko tisuća poveća kvota sezonskih radnika

Prema trenutačnim propisima, Novi Zeland na godinu smije primiti najviše devet i pol tisuća sezonskih radnika. Ne odobri li im se povećanje, neki proizvođači voća najavljuju da će ili smanjiti proizvodnju ili neće ulaziti u planirana povećanja nasada. Tvrtke ističu kako se radi naporno, po potrebi i duže od osam sati dnevno, da su berači plaćeni po učinku te da se dnevno može zaraditi i do 305 KM, naravno u protuvrijednosti novozelanskog dolara. Šanse su veće ukoliko imate vozačku dozvolu.

Minimalna satnica je zajamčena zakonom

Novozelanski portal picktheworld.org piše kako je u toj državi zajamčena najniža satnica, tako da nitko ne može zaraditi manje od 14,75 dolara po satu. Neke su tvrtke organizirale i Dane otvorenih vrata kako bi potencijalne sezonce upoznale s uvjetima, no odaziv nije bio očekivan. Iz kojega god dijela svijeta dolazili, poželjno je da sezonski radnici znaju barem osnove engleskog jezika. Važno je i dobro zdravstveno stanje, kao i mnogo drugih pojedinosti.

Što sve konkretno zanima tamošnje poslodavce, možete vidjeti na ovom primjeru obrasca za prijavu za posao, tvrtke za proizvodnju jabuka i povrća Mr Aplle.

Osjećate li se spremnima da nakon 30 i nešto sati leta barem na nekoliko mjeseci pronađete posao na doslovno drugom kraju svijeta, donosimo i e-mail adrese nekih novozelanskih tvrtki na koje se moguće javiti:

  • jobs@bostock.nz
  • packhouse.jobs@mrapple.com
  • employmentopportunities@mrapplenz.biz

Napominjemo da ne preuzimamo odgovornost hoćete li dobiti odgovor i da su ovo jedini podaci kojima raspolažemo. Sve ostalo dogovara se s potencijalnim poslodavcima. A kad je o velikim proizvođačima jabuka riječ, na Novom Zelandu ih je više pet stotina.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Novi Zeland Berba jabuka Sezonski radnici Mc Aplle


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Dugogodišnja je novinarka u području poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁