Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Procjena štete
  • 08.05.2016. 17:00

Mraz potpuno uništio kruške, šljive i jabuke

Najveća šteta, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede RS, zabilježena je na području opština Gradiška, Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica, te gradova Prijedor i Banjaluka.

Foto: gutaper/Bigstockphoto
  • 779
  • 33
  • 0

Šteta na voću uzrokovana mrazom iznosi i do 100% u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske. Najviše su stradale kruške, šljive i jabuke. Naime, mraz je prouzrokovao štetu na oko 1.100 hektara voćnih zasada, ali i ranog povrća.

Najveća šteta, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a prenose nezavisne.com, zabilježena je na području opština Gradiška, Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica, te gradova Prijedor i Banjaluka, dok je šteta manjeg obima uočena u opštinama Laktaši i Srbac, te u gradu Doboju.

Stradale kruške, šljive i jabuke

Na području između planina Kozara i Prosara, šteta na kruški i šljivi je 100%, a na jabuci od 70 do 100%. U dolini rijeka Une i Save evidentirana su oštećenja plodića od 60 do 90% kod jabuke, kruške i šljive, a u dolinskom dijelu uz Unu prema Kostajnici šteta na šljivi je i do 100%, a na jabuci i kruški oko 50%

Od 1.600 hektara ukupnih površina pod voćnjacima u Gradiški mraz je, pišu, oštetio oko 50%. Najveća oštećenja pretrpjele su jabuke, kruške i šljive, dok kod zasada breskve nisu primijećena oštećenja plodića. Procjenjuje se da je na području opštine Kozarska Dubica šteta od 60 do 90%. Manje štete pretrpjeli su zasadi koji su bili zaklonjeni šumom i zasadi na višim nadmorskim visinama u selima Tuključani, Jasenje i Čitluk.

U ministarstvu procjenjuju da je mraz na području Prijedora pričinio štetu na oko 25 hektara intenzivnih zasada voća, koliko i na području opština Novi Grad i Kostajnica. U Prijedoru šteta na jabuci iznosi od 20 do 90%, na šljivi od 60 do 80%, dok su na kruški štete na plodićima oko 50%, a na jagodi od 50 do 100%. U Novom Gradu i Kostajnici, šteta na jabuci i kruški kreće se u prosjeku oko 50%, dok na šljivi iznosi i do 100%.

Konačna procjena šteta krajem maja

Zasadi jabuke i kruške na području Banjaluke stradali su od 20 do 95%, kao i šljive od 50 do 90%, a zabilježena su oštećenja i na plodovima jagoda. Do oštećenja mladica došlo je i na vinovoj lozi. Mraz je prouzrokovao oštećenja kruške, šljive i vinove loze te malinjacima i na području opština Laktaši i Srbac dok je u Derventi i Tesliću šteta na jabuci i kruški od 40 do 60%, a šteta na šljivi 100%.

S obzirom da je u opštinama Mrkonjić Grad, Šipovo, Ribnik, Kneževo i Kotor Varoš, bilo i snijega, stradale su šljive i orasi. Šteta je zabilježena i na povrtnim kulturama - krompiru, paradajzu i tikvicama. Ozimi usjevi, kukuruz i soja nisu stradali. Konačna procjena štete, rekao im je resorni ministar Stevo Mirjanić, znat će se krajem maja.

Foto: gutaper/Bigstockphoto


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede RS Stevo Mirjanić Mraz Procjena štete


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.