Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita stabala
  • 14.11.2016. 12:00

Lovni pojas - zamka za štetočine voćaka

Lovni pojasevi su laki za primjenu, a pomažu nam da gajimo zdrava voćna stabla i grmove.

Foto: Bigstockphoto/ZoomTeam
  • 3.835
  • 449
  • 0

Deblo voćaka je veoma često zanemareno u odnosu na krošnju. Međutim, deblo je veoma važno ukoliko želimo zaštititi krošnju od štetočina. Veliki broj vrsta koje su štetočine krošnje (lista, cvijeta ili ploda) prezimljava u pukotinama kore debla ili jedan dio svoga života provodi u zoni debla.

Deblo je i "magistralni put" za štetočine koje se kreću od tla u krošnju ili iz krošnje prema tlu. Postavljanje pojaseva u zoni debla predstavlja najpouzdaniju biološko - mehaničku metodu u zaštiti voćaka od štetočina. Veoma su pogodni za primjenu u malim voćnjacima, na pojedinačnim stablima.

Prednosti i mane pojaseva

Pojasevi imaju prednosti i mane. Prednost je što su laki za primjenu, ne izazivaju stres kod biljke. Mana pojaseva je što nisu selektivni. Pored štetnih insekata, njihovih larvi u ove pojaseve se hvataju i korisni insekti. Ovo je najveća mana lovnih - ljepljivih pojaseva i preporučuje se da se koriste nakon pregleda stabla i utvrđivanja pravog momenta primjene u skladu sa životnim ciklusom štetočina. Pojasevi mogu biti lovni, tada služe za sakupljanje štetočina, ili mogu biti barijera koja onemogućava prolazak štetočina.

Prije postavljanja lovnog pojasa potrebno je ostrugati svu napuklu koru, mahovine i lišajeve.

Prednost pojaseva, kao mehaničke zaštite, je da nemaju negativnog uticaja na biljku, a veoma su djelotvorni. Sami pojasevi nisu dovoljna zaštita, ali u kombinaciji sa drugim vidovima zaštite mogu nam pomoći da gajimo zdrava voćna stabla i grmove. U zavisnosti od stanja na terenu pojasevi se mogu postavljati i skidati tokom cijele sezone. Koriste se za preventivno i kurativno regulisanje brojnosti raznih vrsta štetočina. Najčešće se koriste kod suzbijanja štetočina šljive, jabuke, kruške, trešnje, breskve.

Mogu biti napravljeni od različitog materijala: slame, sijena, platna, starog papira, kartona, plastičnih boca, gume, jute, čarapa, Al-folije, fabrički izrađeni. Njihova površina može da se tretira raznim ljepljivim materijama ili insekticidima (prednost dati biološki prihvatljivim preparatima).

Najjednostavniji su gotovi pojasevi u formi ljepljive trake. Ovakvi ljepljivi pojasevi se kružno zalijepe za površinu debla. Jedna strana pojasa se lijepi za deblo, a druga nosi ljepljivu materiju za hvatanje štetočina.

Mijenjati poziciju pojasa na deblu

Ljepljive pojaseve možemo izrađivati od kartona, papira i premazivati ih ljepljivim preparatima. Obično su širine 15 do 20cm. Omotavanje cijelog debla nije potrebno. Nakon postavljanja potrebno ih je redovno obilaziti i nakon isteka perioda djelovanja ljepljive materije ili od situacije na terenu ukloniti.

Kod postavljanja lovnog pojasa treba osigurati da se između debla i pojasa ne formira prazan prostor koji bi štetočinama omogućio nesmetan prolazak. Prije postavljanja lovnog pojasa potrebno je ostrugati svu napuklu koru, mahovine i lišajeve. To će osigurati bolji kontakt pojasa i debla. Ukoliko namjeravamo više puta postavljati pojas na istom drvetu treba znati da se ista pozicija za pojas može koristiti najviše dva puta. Između primjene treba mjesto dobro očistiti. Najbolje je poziciju lovnog pojasa na deblu mijenjati.

Najveći broj napada lisnih ušiju na voćna stabla ostvaruje se preko mrava.

Tokom jeseni se pojasevi postavljaju kako bi se uhvatile štetočine koje prezimljavaju u pukotinama kore debla ili štetočine koje migriraju sa krošnje na tlo. Redovno treba obilaziti pojaseve, gnječiti skrivene insekte i mijenjati pojaseve.

Prema izgledu pojasevi mogu biti ravni ili u obliku lijevka. Ravni pojasevi se poput zavoja omotavaju okolo debla. Najčešće su to ljepljivi pojasevi na koje se lijepe štetočine ili pojasevi od zgužvanog papira, jute, valovitog kartona u koje se štetočine zavlače. Od kartona ili plastičnih boca može da se napravi pojas u formi lijevka kome je uža strana fiksirana za deblo, a šira strana usmjerena prema dolje. Gornji, uži dio treba biti dobro pričvršćen uz koru debla. Ukoliko postoje mali razmaci popunite ih glinom (zemljom). Unutrašnjost lijevaka se može tretirati namjenskim preparatima ili ljepilima.

Ovakvi pojasevi barijere su veoma korisni za sprečavanje migracije štetočina sa tla u krošnju. Veoma su učinkoviti protiv mrava koji donoce ličinke lisnih ušiju u krošnju. Najveći broj napada lisnih ušiju na voćna stabla ostvaruje se preko mrava. Mravi gaje lisne uši zbog "medne rose" i šire lisne uši po voćnjaku kako bi osigurali stalan izvor hrane za sebe.

Izbjegavati zelenu boju pojaseva

Pojasevi se postavljaju na visinu debla od 40 do 50cm, ali se mogu postavljati i u krošnji na visini oko 1,5m. Ovi pojasevi se mogu koristiti i tokom vegetacije, naročito u proljeće kada štetočine sa tla migriraju u krošnju. U toku vegetacije pojasevi se koriste za suzbijanje smotavaca, pipa i drugih štetočina.

Kod pravljenja pojasa od priručnih materijala izbjegavati materijala koji su zelene boje. Zeleno obojeni pojasevi više privlače korisne insekte (pčele, bumbare) od pojaseva koji su drugačije obojeni.

Ljepilo za ljepljive pojaseve možemo i sami napraviti od ulja, voska i masti u odnosu 2:1:1. Ta smjesa se kuva 1 do 2h dok se ne zgusne.

Foto: Bigstockphoto/ZoomTeam


Tagovi

Lovni pojas Ljepljivi pojas Stablo Deblo Zaštita voćaka Mehanička zaštita stabla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...