Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba voćaka
  • 18.11.2016. 08:00

Kordunice - voćna stabla za male prostore

Kordunice su idealan uzgojni oblik za male prostore, veoma su dekorativne i sve je više stabala orezanih na ovakav način.

Foto: Pixabay.com
  • 2.687
  • 394
  • 0

Kordunice su uzgojni oblici voćaka koji omogućava uzgajanje voćnih stabala u malim vrtovima ili terasama i na najbolji način iskorištavaju mali prostor. Karakteristično za ovaj oblik je da ne razvija klasičnu krošnju sa dobro razvijenim granama. Osnovna karakteristika kordon forme je da cijelu krošnju drži kompaktnu i zbog toga je pogodna za male prostore.

Kordunice su uzgojni oblik pogodan za jabuke i kruške, ali se u ovom uzgojnom obliku mogu gajiti šljiva, breskva, kajsija, nektarine i višnja. Sada se u ponudi mogu pronaći sorte koje su selekcionisane da prirodno stvaraju stablo karakteristično za stubastu uzgojnu formu.

Načini uspješnog gajenja sadnica

Termin "kordon" se odnosi na stabla orezana u formi vretena sa kratkim rodnim drvetom. Osnovni oblik je vertikalna kordunica "minarette", a iz ovog oblika su izvedene i druge forme kordunice: kosa kordunica, "U kordunica" u obliku jednokrakog svijećnjaka, kordunica u obliku dvokrakog svijećnjaka, horizontalna kordunica "stepover", palmeta kordunice i drugi modifikovani oblici.

Za uspješno gajenje sadnica u nekoj formi kordunice treba odabrati pogodne sorte koje su kalemljene na podlogama slabije snage rasta. Bujne sorte sa snažnim vegetativnim rastom su manje pogodne zbog težeg održavanja uzgojne forme. Prilikom kupovine sadnica birati sadnice koje imaju slabo bujne podloge M26, M27 ili M9 za jabuku, za krušku izabrati sadnice sa dunjom kao podlogom ili nekom drugom slabo bujnom podlogom. Odaberite sorte koje su dobri međusobni oprašivači i koje dobro plodonose na kratkom rodnom prirastu. Stabla saditi u grupama sa različitim sortama zbog boljeg oprašivanja.

Odabrati osunčane terene

Prilikom sadnje za sadno mjesto odabrati osunčane terene, zaštićeno od jakih vjetrova, sa dobrim vodno-vazdušnim karakteristikama zemljišta, izbjegavati kotline zbog zadržavanja hladnog vazduha. Kod sadnje u posudama treba nabaviti dovoljno velike posude, širine najmanje od 45cm, kako bi korijen imao dovoljno prostora da se razvije. Sadnja se obavlja na uobičajen način. Ovakvim sadnicama treba obezbjediti stalnu potporu u vidu štapa ili redova žice u zavisnosti da li ih sadimo kao pojedinačne sadnice ili špalir.

Broj horizontalnih redova žice varira od visine stabla. Prilikom formiranja različitih oblika kordunice mogu se postavljati kose i vertikalne žice čiji broj zavisi od planiranog oblika kordunice. Visina ovih stabala je od 1,5 do 2m. Održavanje ove forme traži redovnu ljetnu i zimsku rezidbu. Koji ćete oblik kordunice odabrati zavisi od vas i uslova u vrtu, a kordunice različitih formi su se pokazale kao veoma dekorativne za male vrtove i terase.

Vertikalna kordunica

Vertikalna kordunica je osnovni oblik iz koje su kasnije izvedeni svi ostali varijeteti ovog uzgojnog oblika. Odlika vertikalne kordunice je jedno stablo koje na sebi nosi kratke rodne priraste koji su spiralno raspoređeni duž provodnice koja se ne prikraćuje tokom formiranja. Ukoliko se javi slabije obrastanje kratkim rodnim drvetom stimulisati ga rovašenjem. Sade se na razmak od 60cm.

Kosa kordunica

Kosa kordunica je dekorativni uzgojni oblik nastao iz vertikalne kordunice. Prilikom formiranja ovakvog stabla provodnica se dovodi pod ugao od 45º uz pomoć dodatne armature. Postoje dvije forme kose kordunice: jedna sa stablom koje se odmah sadi pod uglom od 45º i druga forma koja se sadi na uobičajen način, ali se sadnica prikraćuje na visinu od 30cm. Prikaraćivanje treba obaviti u godini sadnje iznad postranog pupoljka koji će na proljeće dati bočno razgranjenje - buduću krošnju. Već u fazi mladara ovaj prirast dovesti pod ugao od 45º. Svi prirasti koji se razviju ispod ovog prirasta se odstranjuju. Kosa kordunica je produktivniji uzgojni oblik od vertikalne kordunice i lakše se održava tokom rezidbe. Savijanjem pod ugao od 45º manja je snaga obrastanja.

Horizontalna ili stepover kordunica

Ova kordunica je daljnja modifikacija kose kordunice. Prilikom formiranja uzgojnog oblika razvijaju se dva postrana prirasta dok se svi donji prirasti uklanjaju. Što je vrt manji to je horizontalna kordunica idealnija forma rezidbe. Obično se za gajenje u ovoj formi biraju kržljave sorte jabuke na podlozi M27. Sa formiranjem horizontalne kordunice se započinje u godini sadnje. Sadnica se prikraćuje na visinu od 60cm i sledeće godine se dva prirasta dovode u horizontalni položaj dok se ostali prirasti odstranjuju.

"U" kordunica ili svijećnjaci

Uzgojni oblik svijećnjak je veoma dekorativan. Mogu se formirati jednokraki, dvokraki ili višekraki svijećnjaci. Jednokraki svijećnjak predstavlja stablo sa niskim deblom od 30cm koje nosi dvije vertikalne kordunice. Ove kordunice se formiraju od bočnih prirasta kojima treba obezbjediti ravnomjeran porast. Ostali prirasti koji se formiraju na deblu se odstranjuju. Mlade priraste koje smo ostavili prije odrvenjavanja, sredina ljeta, treba u osnovi dovesti u horizontalni položaj, a zatim ih uspraviti pod uglom od 90º. Mlade priraste koje smo uspravili vezati za vertikalnu armaturu kako bi prilikom odrvenjavanja zadržali oblik. Obično se sade na razmak od 60cm.

Dvokraki svijećnjaci se formiraju na sličan način, ali deblo nosi dva svijećnjaka. Potrebno je prvo formirati deblo sa dva prirasta koja će biti nosioci dva obična svijećnjaka. Na običnom svijećnjaku prikratiti dva vertikalna prirasta na 10cm iznad mjesta savijanja. To će obezbjediti formiranje po dva nova prirasta od kojih će se formirati svijećnjaci.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Zimska rezidba Kordunice Rezidba Voćke za mali prostor Stepover


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.