Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 24.02.2017. 12:00

Kako spriječiti kovrdžavost lista breskve?

Kovrdžavost breskve Taphrina deformans je najznačajnija i najučestalija bolest breskve i nektarine. Vrlo karakteristična i lako uočljiva po deformisanim listovima.

Foto: Renata Dragović
  • 15.638
  • 1.020
  • 0

Kovrdžavost lista breskve Taphrina deformans je najučestalija i najznačajnija bolest breskve i nektarine. Rasprostranjena je širom svijeta, gdje god se gaji breskva. Porijeklo vodi iz Japana, u 19. vijeku je identifikovana u Engleskoj. Kod nas se javlja svake godine i za nju je karektristično što nakon ostvarenja infekcije ne postoji način da se zaraza spriječi.

Može da nanese ogromne štete, propadanje lišća, ploda, smanjenje rodnosti za narednu godinu, a može da dovede do iznurivanja voćaka koje ostaju podložne izmrzavanju i napadu drugih patogena, što sve navedeno doprinosi kraćem životnom vijeku breskve.

Vrijeme zaraze

Zaraza se obično dešava kad u vrijeme bubrenja pupoljaka potraje toplo i kišovito vrijeme. Kritični period za primarnu infekciju breskve je od početka bubrenja pupoljaka pa do pojave zelene tačke, a za ostvarivanje infekcije je potrebna dovoljna količina vlage. Najosjetljivija faza je kada se lisni pupovi počinju otvarati i vidi se 3-4 mm zeleni vrh listića pa do početka otpadanja latica.

Simpomi bolesti

Taphrina deformans je vrlo karakteristična i lako uočljiva bolest breskve. Bolest se prvo uočava na mladim listovima, prepoznaje se po karakteristično ukovrdžanim listovima. Pojedini listovi postaju zadebljali, deformišu se, lako se lome i često su veći u odnosu na zdrave listove. Kod deformisanih listova dolazi do hipertrofije (nagli porast tkiva zbog uvećanja broja i veličine ćelija) i hiperplazije (nagli porast biljke ili dijela biljke zbog povećane diobe ćelija).

Oboljeli listovi često dobiju zeleno-žutu ili zeleno-bijelu boju ili nijanse crvene boje. Deformisani listovi se suše i otpadnu pa se često desi da u maju i junu nastupi potpun gubitak lista na stablu. Nakon gubitka lisne mase dolazi do regeneracije listova što dodatno iscrpljuje biljku, zatim, negativno utiče na formiranje cvjetnih pupoljaka i takva stabla su podložna zimskom izmrzavanju.

Osim na listovima simpomi se mogu uočiti i na lastarima i plodovima, što je rjeđa pojava. Zaraženi lastari su zadebljani i deformisani, a na plodovima se javljaju mjehurasta ispupčenja.

Uzročnik bolesti

Uzročnik ove bolesti na breskvi je gljivica Taphrina deformans koja prezimljava na kori drveta, grančicama ili u pupoljcima. Zaraza se dešava na mladom nediferenciranom tkivu uz dovoljnu količinu vlage. Optimalna temperatura za ostvarivanje zaraze je oko 15,5 - 21 C a za razvoj kovrdžavosti breskve oko 20 C.

Zaštita breskve

Preporuka se odnosi na preventivnu zaštitu breskve, jedino takva je i moguća, fungicidima. Zaštitu treba obaviti prije nego se ostvare uslovi za infekciju prije kišnog perioda. Zaštitu breskve od kovrdžavosti lista moguće je obaviti u dva navrata:

  1. Do faze bubrenja pupoljaka zaštita od kovrdžavosti lisat tzv. zimsko prskanje koje se obavlja 14 - 20 dana prije kretanja vegetacije breskve koriste se fungicidi na bazi bakra, na tržištu je mnogo preparata (Nordox, Funguran, Kocide, Cuprablau, plavi kamen, Bakarni kreč)
  2. Nakon faze bubrenja pupoljaka pa do cvjetanja, preventivna zaštita se obavlja preparatima na bazi hlorotalonila (Bravo, Odeon), pa zatim fungicidi na bazi aktivne materije ditianona (Delan) i fungicidi na bazi aktivne materije dodin (Dodin S, Chromodin S)

Tzv. jesensko prskanje je potrebno obaviti ako je u toku vegetacije bilo zaraze. Tretiranje se obavlja kad je 75% opalog lišća na taj način reagujemo na prezimljujuće oblike patogena. Važno je napomenuti da ostvarene infekcije uzročnikom kovrdžavosti lista breskve ne može se naknadno suzbiti te je zaštitu potrebno izvoditi isključivo preventivno prije kiše, što znači već prisutno kovrdžanje na listu nije moguće otkloniti već se radi suzbijanje navedenim preparatima prije nego se bolest pojavi.

Na malim površinama infekcija se može smanjiti skidanjem zaraženih listova i rezom zaraženih izboja, što na većim površinama nije moguće. Opale, zaražene i pokidane listove bilo bi dobro sakupiti i spaliti izvan voćnjaka. Stabla koja su već zaražena i inficirana ovom gljivicom treba održavati u dobroj kondiciji što podrazumjeva u rano proljeće dodati gnojiva na bazi azota i redovno vršiti zaštitu od ostalih bolesti i štetočina.

Foto: Renata Dragović


Povezana biljna vrsta

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja je porijeklom iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španija i Francuska... Više [+]

Nektarina

Nektarina

Sinonim: - | Engleski naziv: Nectarine | Latinski naziv: Prunus persica L.

Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlijih boja, skoro zelene  i... Više [+]

Tagovi

Kovrdžavost lista Breskva Nektarina Zaštita Taphrina deformans Infekcija


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !