Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehambene navike
  • 20.06.2015. 08:00

Jedemo sve manje svježeg voća i povrća!

Podatci pokazuju da je razina konzumacije svježeg voća i povrća u EU ispod one preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i nastavlja s padom!

Foto: depositphotos.com/talanis
  • 108
  • 6
  • 0

Freshfel Consumption Monitor, organizacija koja analizira proizvodnju, trgovinu i potrošnju u 28 zemalja članica EU, ovaj je tjedan ukazala na zabrinjavajući trend pada konzumacije svježeg voća i povrća u zemljama EU. Naime, najnoviji podatci iz 2013. godine pokazuju dnevna potrošnja svježeg voća i povrća stoji na 341,82 grama po stanovniku.

Iako to predstavlja povećanje za 5,6% u usporedbi s 2012. godinom, riječ je o padu od 1,9% u odnosu na prosjek prethodnih pet godina!

Razina potrošnje svježeg voća ispod preporučene

Razina potrošnje u Europskoj uniji i dalje je ispod preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od 400 grama svježeg voća i povrća dnevnog unosa u organizam. Prema podacima, samo je šest zemalja dosegnulo taj cilj - Bugarska, Cipar, Grčka, Italija, Portugal i Rumunjska.

"Podatci potrošnje pokazuju da je potrošnja svježeg voća i povrća u EU neznatno povećana u 2013. Ipak, dugoročno, to još uvijek pokazuje nedovoljnu razinu potrošnje diljem EU i upozorava na zabrinjavajući trend smanjivanja konzumacije", ističe Philippe Binard iz FC Monitora. Umjereni rast u 2013. je pozitivan znak, iako zbog stanja na tržištu i ekonomske situacije u 2014. i 2015. i dalje ostaje izazov zbog brojnih razloga. "Kontinuirano niska potrošnja znak je da moramo hitno nastaviti poticati potrošnju svježeg voća i povrća", ističe Binard.

Uvesti zdrave prehrambene navike

FC Monitor ove je informacije plasirao samo nekoliko tjedana nakon što je Europski parlament podupro prijedlog za uvođenje Sheme školskog voća diljem EU zemalja. Ovaj projekt, koji je pokrenut u posljednjih pet godina, dizajniran je kako bi poboljšao zdrave prehrambene navike među djecom EU. Sličan tome pak, Shema školskog mlijeka projekt je pokrenut kasnih 70-tih godina dvadesetoga stoljeća.

Postoji bojazan da Shema školskoga voća ne može pokazati najbolje učinke ukoliko djeluje samostalno, nego treba postojati veća inicijativa, koja će uložiti napore i preokrenuti pad potrošnje voća i povrća među školske djece. Ove odluke, kao i inovativan i fleksibilan školski program te promocija poljoprivrednih proizvoda svakako bi trebali postati dio dosljednih EU politika.

"Iako su potrošači obično svjesni višestruke koristi konzumacije svježeg voća i povrća, oni na žalost ne pretvaraju to znanje u konkretne odluke o potrošnji", dodaje Binard.

Foto: depositphotos.com/talanis


Tagovi

Europska Unija Shema školskog voća Potrošnja voća Prehrambene navike Svjetska zdravstvena organizacija Potrošnja povrća


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.