Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prekomjeran uvoz
  • 20.07.2016. 08:00

Jede se uvozna lubenica, domaća propada

Nismo zaštićeni nikakvim prelevmanom. Barem 20, 30 pfeninga u sezoni da bi mogli opstati. Ne zaraditi nego opstati, kaže proizvođač Mate Grbavac.

Foto: shalunx/Bigstockphoto
  • 1.497
  • 74
  • 0

Urod lubenica na hercegovačkim poljima je dobar, kvaliteta odlična. No, umjesto da se prodaje, ostaje trunuti na poljima i tržnicama jer je tržište preplavljeno uvoznim lubenicama iz Grčke i Albanije, donosi Naša TV.

Naime, velike količine grčkih i albanskih lubenica, koje zbog klimatskih uvjeta dospijevaju vrlo rano, preplave domaće tržište već sredinom maja, dok domaći proizvođači berbu počinju u julu. Takvo stanje obara cijenu domaće lubenice.

"Lubenica je ove godine rodila, kvaliteta je dobra, no problem su cijena i plasman. Cijene su od 30 do 40 pfeninga po kilogramu. Plasman je loš. U BiH se uvozi sa svih strana, iz Grčke, Albanije, Turske, Italije, Makedonije, Crne Gore. Kupci uzimaju jeftiniju, stranu robu bez obzira na kvalitetu", rekao im je Mate Grbavac, poljoprivredni proizvođač iz Šipovače kod Ljubuškog koji uzgoji oko 200 tona lubenice.

Potrebno je sezonsko uvođenje prelevmana

Problem je, dodaje, što država ne štiti svoje proizvođače. Ni u jednom segmentu.

"Nismo zaštićeni nikakvim prelevmanom. Barem 20, 30 feninga u sezoni da bi mogli opstati. Ne zaraditi nego opstati. Ako se zna da se naš krompir vadi 1. maja, a lubenice beru 1. jula, onda bi trebalo uvesti prelevmane da se zaštiti domaći proizvođač", kaže Grbavac dodajući da i gajbe pokrivenog krompira na oranicama Hercegovine čekaju kupce. Jede se uvozni, domaći propada.

Foto: shalunx/Bigstockphoto


Tagovi

Lubenice Berba Prekomjeran uvoz Domaće Prelevmani


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.