Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja voća
  • 24.11.2016. 16:00

Hladnjača za voće i u Unsko - sanskom kantonu?

Tvrtka Klas otkupila je iz Unsko-sanskog kantona 700 tona malina, a ozbiljni su u namjeri da izgrade logistički centar sa hladnjačom u jednoJ od općina u USK.

Foto: Bigstockphoto/Knelson
  • 1.389
  • 67
  • 0

Jača proizvodnja jagodičastog i bobičastog voća u Unsko-sanskom kantonu. Shodno tome, Husein Rošić, premijer USK sa resornim ministrima privrede i poljoprivrede Asmirom Crnkićem i Draganom Polimancem organizirao je radni sastanak sa predstavnicima AS grupacije. AS Grupacija ima 20 firmi-članica iz različitih oblasti poslovanja, a Unsko-sanski kanton ih zanima i kao područje za investiranje u proizvodnju organske hrane, konkretno proizvodnju jagodičastog i bobičastog voća.

Njihova prehrambena industrija Klas, ove je godine otkupila 700 tona malina sa područja ovog kantona od 600 kooperanata u općinama Bosanska Krupa i Sanski Most. Ova kompanija namjerava iduće godine proširiti saradnju i ozbiljni su u namjeri da izgrade logistički centar sa hladnjačom u jednoj od općina USK. Ono što USK čini konkuretnim jest geostrateški položaj, blizina granice sa EU te mogućnost brzog transporta svježeg voća u zemlje EU.

Raste interes za organskom hranom

"Ovaj sastanak smatramo sondiranjem za investiciju, i mi planiramo širenje i milionske investicije u ovaj Kantona", kazao je Smail Korajlić, predstavnik Uprave AS grupacije.

Dobru saradnju sa ovom grupacijom potvrdili su predstavnici Saveza proizvođača sa ovog područja koju su također bili prisutni razgovoru i potvrdili da broj zainteresiranih za proizvodnju organske hrane raste, te da sa ozbiljnom partnerima i ozbiljnom podrškom u vlasti Kantona ova grana se može perspektivno razvijati. Ministarstvo poljoprivrede Vlade USK prati registrovane proizvođače i primjetan je napredak u saradnji i poticanju.

Premijer Rošić potvrdio je da će Vlada kroz resorna ministarstva poljoprivrede i privrede podržati investicijske projekte koji će direktno uticati na razvoj a projekat koji je prezentiran garantovao bi siguran otkup kooperantima i strateški razvoj ove oblasti proizvodnje organske hrane.

Foto: Bigstockphoto/Knelson20


Tagovi

Unsko-sanski kanton Jagodičasto i bobičasto voće Hladnjača Razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.