AgroKlub.ba

\

Voćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Voćarstvo » Dunja - izvrsna za prevenciju i liječenje bolesti

Dunja - izvrsna za prevenciju i liječenje bolesti

Voćarstvo

Dunja - izvrsna za prevenciju i liječenje bolesti

Datum: 10.10.2016. 12:00

Kategorija:

Voćarstvo

Popularna u tradicionaloj medicini i prehrani, dunja dobiva sve veću pažnju u liječenju i prevenciji raznih bolesti

Sve je veća popularnost svježeg voća kao izvore polifenola. U prethodnom desetljeću, istraživanja su dokazala da je dunja (Cydonia oblonga Miller., porodica ruže) važan izvor polifenolnih antioksidansa i velikog antimikrobnog djelovanja.

Dunja je listopadno drvo koje može narasti do visine od 7 m. Plod dunje sadrži veliki broj sjemenki. Plodovi su veliki oko 10 do 12 cm u promjeru, te mogu biti različitih dimenzija i asimetričnih oblika s karakterističnim vanjskim izgledom. Kora je prekrivena dlačicama koje nestaju zriobom ploda. Pulpa je bijelo žute boje, čvrsta, lako oksidira u prisutnosti zraka te uglavnom kisela.

Ima adstrigentno svojstvo (sredstvo za zatvaranje), pa se iz tog razloga ne preporučuje konzumacija u svježem obliku. Drvo dunje koristi se kao podloga za kultivare kruške, a od plodova se proizvodi pekmezi, džemovi, marmelade, kompoti, likeri i sokovi.

Plod dunje sadrži fenolne kiseline, flavanoide, organske kiseline koje imaju antioksidacijsko svojstvo. Od organskih kiselina, pulpa i kora dunje sadrže oksalnu, limunsku, jabučnu, kininsku, šikiminsku i fumarnu kiselinu. Dunja sadrži veliku količinu sirovih vlakna, šećere, vitamin C i minerale (kalcij, fosfor i kalij). Zahvaljujući svojem kemijskom sastavu, ekstrakti dunje se koriste kao prehrambeni dodaci u medicinskom liječenju upalnih bolesti i infekcija.

Ljekovita svojstva

Plod ima digestivno djelovanje i potiče iskašljavanje. Nezreli plodovi su vrlo opori. Sirup od dunje se koristi u liječenju proljeva i siguran je za dječju uporabu. Plod i sok se mogu koristiti kao vodica za usta ili za grgljanje kod liječenja usnih čireva, problema s desnima i kod grlobolje. Uz navedeno, dunja ima hipoglikemijski (snižava šećer u krvi), antikancerogeni, protuupalni i antialergijski učinak.

Listovi dunje sadrže tanine i pektine. Tanini imaju adstrigentni utjecaj dok pektini imaju blagotvoran učinak na krvožilni sustav i pomažu pri smanjenju krvnog tlaka.

Sjemenke dunje su blag ali uspješan laksativ, te imaju i adstrigentno i protuupalno svojstvo. Ako se namoče u vodu, sjemenke nabubre zbog sluzi. Ta sluz ima umirujuće i blagotvorno djelovanje kada se uzima interno, posebice u liječenju bolesti dušnog sustava, u liječenju manjih opeklina, te ima sposobnost ozdravljenja. U većim su količinama otrovne. Kao i kod ostalih pripadnika porodice, sjemenke sadrže cijanodovodik (miris na bademe). U maloj količini, cijanovodik ima stimulirajući učinak na disanje i popravlja probavu. U većim količinama, može uzrokovati probleme s disanjem i konačno, smrt.

Kiselkasto-slatke dunje

  • 1.5 kg dunja
  • 0.5 l blagog vinskog octa
  • 35 dag šećera
  • 1 štapić cimeta
  • 5 klinčića

Dunje je potrebno oguliti, narezati na tanke ploške i očistiti od koštica. Ploške složiti u posudu i do vrha zaliti vodom s malom količinom octa. Polako kuhati sve dok potpuno ne omekšaju, a zatim ih preokrenuti u gusto cijedilo da se potpuno ocijede. U posebnoj posudi skuhati pola litre vinskog octa sa šećerom i začinima, a onda u to staviti ocijeđene dunje i kuhati još 15 minuta. Oprezno vaditi dunje i slagati u već pripremljene staklenke za zimnicu. Sirup od kuhanja procijediti i preliti voće kako bi dunje bile potpuno prekrivene. Staklenke zatvoriti tek kad su potpuno ohlađene. Spremiti na suho i tamno mjesto. Najbolje ih je upotrijebiti nakon 5 mjeseci, jer će tada dunje dobiti pravi okus.

Kompot od dunja

  • 5 kg dunja
  • 2 kg šećera
  • 1 limun

Dunje oprati i oguliti, te izrezati na kriškice. Kriške staviti u posudu, te dodati vodu, a kad zavrije, maknuti sa štednjaka. Neka se voda ohladi. Dunje ocijediti i rasporediti u staklenke. Vodi od kuhanja, po potrebi se može dodati vode kako bi se dobilo 2.5 litre vode. U vodu dodati šećer i skuhati sirup. Postupno dodavati limunov sok. Sirup izliti u staklenke. Pasterizirati 20 do 25 minuta.

Žele od dunja

  • 2 kg dunja
  • 80 dag šećera na 1 litru soka
  • 1 limun na svaku litru

Odabrati potpuno zrele dunje, oprati ih i čvrsto obrisati kako bi se uklonile dlačice s plodova. Oguliti i očistiti dunje, koru zavezati u čistu gazu. Dunje narezati na listiće, te staviti u lonac zajedno s korom u gazi, prekriti vodom i kuhati dok dunje ne omekšaju. Sve istresti u cjedilo, pustiti da se ocijedi sok, te još sve stiskati, ali ne pritiskati (propasirati). Izmjeriti količinu soka, dodati limunov sok sa šećerom, opet kuhati i skidati pjenu. Kako bi provjerili je li žele gotov, na tanjurić stavite kap želea. Ako se stvori tvrda kuglica koja se ne razlijeva, žele je gotov. Žele izliti u čiste staklenke i zatvoriti.

Odličan izvor antioksidansa

Španjolski specijalitet je sir od dunja (Dulce de membrillo), koji je također popularan i u nekim drugim europskim zemljama. Ova slatka i mirisna slastica, reže se na kriške i servira se uz tvrdi sir. Za pripremu sira od dunja potrebno je: 2 kg dunja, šećer u težini kaše, 1 limun i eventualno 3 do 4 jabuke. Odabrati zrele dunje, oprati ih i kuhati cijele. Voda mora prekriti sve dunje u posudi. Za svijetliju boju sira, može se dodati nekoliko cijelih jabuka.

Nakon što dunje omekšaju, treba ih se vaditi jednu po jednu i propasirati. Izvagati dobivenu kašu i dodati jednaku količinu šećera i sok od limuna. Kuhati uz neprestano miješanje. Sir je gotov kada je gust i kad se odljepljuje od kuhače. Manje kalupe namočiti u vrelu vodu te u njih usipati masu i držati na toplom dok se ne osuši. Sir zatim izvaditi iz kalupa, posipati šećerom i ostaviti da se još nekoliko dana suši na zraku.

Plod dunje i pekmez su odličan i jeftin izvor antioksidansa i njihovim korištenjem u prehrani može se utjecati na prevenciju bolesti. Također, pulpa i sjemenke dunje su dobar i jeftin izvor antioksidansa te bi ih se trebalo više komercijalno iskorištavati.

Izvor slike: https://www.flickr.com/

Broj pregleda članka: 1662; Uspješnost članka: 202.1

Tagovi: Liječenje, Preventiva, Dunja, Antioksidant

Ključne riječi članka: dunja, izvrsna, za, prevenciju, i, lijecenje, bolesti, dunje, dunja, kuhati, dodati, potpuno, staklenke, izvor, sirup, šećera, liječenju, sjemenke, bolesti, antioksidansa, staviti, još, oprati, limun, šećerom, gotov, učinak, svojstvo, pulpa, sadrži, sadrže, količinu, oguliti, šećer, omekšaju, izvor antioksidansa, dunje oprati, plod dunje, jeftin izvor antioksidansa, zrele dunje oprati, plod dunje sadrži


Martina Režek

Svi tekstovi autora

Autorica Martina Režek

Martina je magistrirala hortikulturu na Agronomskom fakultetu, a cilj joj je usavršavati se na području znanosti u poljoprivredi.