Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 12.08.2016. 12:00

Breskve s Gvineje slali u Rusiju kao bh voće?

18 tona gvinejskih breskvi koje je neko iz BiH prodao kao naš proizvod, stajale su nas zabrane uvoza voća i povrća u Rusiju.

Foto: jeka
  • 2.650
  • 133
  • 0

Zabranu uvoza našeg voća i povrća u Rusiju izazvale su breskve s Gvineje! Naime, kako je doznao avaz, 18 tona gvinejskih breskvi neko iz BiH prodao je kao naš proizvod bjeloruskoj kompaniji "Gaz venćure", a koja ih je kasnije pokušala uvesti u Rusiju.

Ruski carinici, pišu, primijetili su ovu sumnjivu pošiljku na svojoj granici te istragom utvrdili da su breskve zapravo porijeklom iz Gvineje i da su praćene lažnim fitosanitarnim certifikatom upravo iz naše države. Voće je uništeno te je donesena zvanična odluka da se zbog ovog prekršaja našoj zemlji zabrani izvoz voća i povrća u Rusiju.

Čeka se dolazak inspektora, izvoza u Rusiju nema

Ruska strana bila je na oprezu zbog prevelikog izvoza voća i povrća. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine u Rusiju smo izvezli voća u vrijednosti od 19.848.475 KM, dok je, primjerice, u cijeloj prošloj godini izvezeno voća i povrća u vrijednosti od 23.208.826 KM.

Prevelik izvoz voća

Ostaje nerazjašnjeno ko je izdao fitosanitarni certifikat naše države za breskve uzgojene u Gvineji te ko je uvezao u BiH breskve iz Gvineje te ih prepakovao i prodao kao bh. proizvod, piše avaz.

Podsjećamo, ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba "Roseljhoznadzor" u četvrtak, 4. augusta, je uvela privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti proizvoda, ali i sumnji na reeksport voća i povrća koje se u BiH uvozi iz EU i nakon prepakivanja plasira na rusko tržište.

Prema prvim procjenama Vanjskotrgovinske komore, više od 50 miliona maraka mogli bi izgubiti poljoprivredni proizvođači iz BiH ukoliko zabrana uvoza voća i povrća koju je Rusija uvela za BiH potraje do kraja godine. Točnije, direktne štete bi mogle iznositi do 50 miliona maraka, dok bi indirektne štete zbog gubljenja ruskog tržišta mogle biti mnogo veće.

Foto: jeka2011/Bigstockphoto


Tagovi

Rusija Zabrana uvoza Breskve Gvineja Reeksport Prevara


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.