Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Vukoje
  • 28.12.2016. 18:00

Žilavka ih vinula u vinsko nebo, najbrend su BiH

Ova godina je bila jako uspješna za Vinariju Vukoje, berba je bila jedna od boljih, no za narednu su najavili nešto sasvim novo. Kreću u priču sa softnim destilatima.

Foto: podrumivukoje
  • 994
  • 46
  • 0

Vinogradi, podrum i vinarija "Vukoje" iz Trebinja, jedna je od najboljih u našoj zemlji za šta su nedavno dobili i priznanje - Najbrend i Najmenadžer. Priča je počela u najstarijem vinogradu u Bosni i Hercegovini, na mikrolokaciji na kojoj se vinova loza sadi još od davne 1894. godine.

"Ovdje možete vidjeti šta znači mikrolokacija jer ste, dok ste došli do ovog vinograda, prošli kroz dva vremenska doba. Kada ste prolazili pored Trebišnjice, vidjeli ste da ima mraza, a sada se nalazimo na osunčanoj padini, što pokazuje koliko je ovo specifičan vinograd", počeo je priču Radovan Vukoje, direktor "Podruma Vukoje 1982" za oslobodjenje.

Oznaka geografskog porijekla

Specifičan okus vinu daje začinsko bilje koje, također, raste na tom lokalitetu, ali i kamen koji mu daje mineralnost, te na kraju sunce koje mu daje punoću. Na jednom mjestu imaju četinare, a na drugom kamen i taj spoj uvijek daje drugačiju priču o samom vinu i to je veoma bitno za kvalitet vina.

"Zato i jeste žilavka vino koje nas je vinulo u vinsko nebo. Nismo željeli da sadimo na kamenu, htjeli smo da ispoštujemo sve što jedna vrhunska loza treba da ima. Moja ideja je bila da proizvodimo vina isključivo od sopstvenog grožđa, jer smo na taj način proizvođači i primarne sirovine i možemo da kontrolišemo samu kvalitetu od početka, ali i samog vina, jer na pravi način mogu da garantujem da su naša vina vrhunska jer nose oznaku geografskog porijekla", kazao im je Vukoje.

Softni destilati

Ova godina je bila jako uspješna za Vinariju Vukoje, berba je bila jedna od boljih i unaprijed se raduju konzumaciji ovogodišnjih vina, a za narednu su najavili nešto sasvim novo. Naredne godine kreću u priču sa softnim destilatima i to će, kažu, biti specifično u regionu.

"To je još jedna od stvari koje želimo da vratimo tamo gdje im je mjesto jer upravo destilati od grožđa mogu da budu veoma interesantni, a Hercegovina ima šansu da se kroz taj destilat od loze napravi vrhunska priča. U ovoj godini smo imali prve plodove tako da ćemo se u narednom periodu i u tome razvijati", zaključio je Vukoje.

Foto: podrumivukoje1982.com


Tagovi

Vinarija Vukoje Trebinje Žilavka Najbrend


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P