Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 09.05.2016. 17:00

Bayer savjeti za vinogradare 9.-16.5.2016.

Štete od mraza su velike na pojedinim lokalitetima u Hercegovini. Pomozite biljkama da se oporave od stresa.

Foto: ikaika/Pixabay
  • 307
  • 14
  • 0

Protekli tjedan na području Hercegovine vrijeme je bilo promjenjivo s čestim kišnim razdobljima. U vinogradima Mostarskog vinogorja, dakako, bili su i Bayer stručnjaci koji vam i ovoga tjedna donose svježe informacije kako pomoći vinogradima te spriječiti bolesti i štetnike koji najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Štete od leda, Klobuk

Velike štete od mraza

"Vremenska prognoza za sredinu i kraj ovoga tjedna, kao i početak sljedećeg, najavljuje nestabilno vrijeme s mogućnošću oborina već od srijede. Štete od mraza su velike na pojedinim lokalitetima u Hercegovini (Općine, Stolac, Čapljina, Ljubuški...), stoga preporučujem upotrebu aminokiselina u kombinaciji sa sredstvima za zaštitu", savjetuje Ivan Nižić predstavnik Bayera za Hercegovinu.

Na hladnijim položajima i prirodnim depresijama, dodaje on, primjetan je zastoj vegetacije, stoga loza nije ušla u fazu intenzivnog porasta.

Jeste li znali:

Da se 1953. na krunidbi kraljice Elizabete II točio traminac iz Iloka.

"Prošlotjedna kiša te najavljene nadolazeće oborine uz oslabljeni obrambeni potencijal loze, poziv su vinogradarima da obrate posebnu pozornost u odabiru i primjeni sredstava za zaštitu bilja. S obzirom da su ostvareni svi potrebni uvjeti za infekciju i širenje biljnih bolesti, i u ovom tjednu preporučujem proizvode iz Bayerove palete koji u ovim uvjetima pružaju najveću sigurnost u zaštiti vinograda", naglašava savjetnik.

Učinak herbicida Basta 15

Pouzdana zaštita

Za suzbijanje plamenjače i ovaj tjedan preporučuje Antracol Combi ili Mikal Flash u propisanim dozama. Ukoliko su vinogradari već primijenili Antracol Combi u blok tretmanu, ili je prirast mladica veći od 40 cm, tada preporučuje Mikal Flash.

"Nativo WG je visokokvalitetan i pouzdan fungicid protiv pepelnice te vinogradari", napominje Ivan, dodajući da unatoč vrlo teškim vremenskim uvjetima možemo biti sigurni u njegovu djelotvornost.

Na položajima gdje grinje izazivaju veće štete, a uočena je i pojava erinoza, preporučujem akaricid Envidor u dozi od 0,4-0,5l/ha. U suzbijanju korova preporučujem primjenom u trake, herbicid Basta 15, zaključuje savjetnik.

U tablici ispod pogledajte preporuke zaštite za Mostarsko vinogorje

Podregija/vinogorje

Fenofaza: 09.5.2016.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

Kontakt osoba i broj mobitela

Mostarsko vinogorje

Mladice veće od 15 cm

Plamenjača

Antracol WG 70

2,5 kg/ha

Ivan Nižić

063 372-773

Ivan.nizic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Grinje

Envidor SC

0,4 l/ha

Korovi

Basta 15

4-5 l/ha

Mladice veće od 35 cm

Plamenjača

Mikal Flash

3 kg/ha

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Grinje

Envidor SC

0,4 l/ha

Korovi

Basta 15

4-5 l/ha

Za više informacija o zaštiti i navedenim proizvodima, kontaktirajte tvrtku Bayer na jedan od niže navedenih kontakata ili se pak obratitite savjetniku Ivanu Nižiću čiji su kontakti navedeni unutar tablice.

Foto: ikaika/Pixabay


Tagovi

Bayer Vinogradi Ivan Nižić Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]