Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 06.06.2016. 18:00

Bayer savjeti za vinogradare 6.-12.6.2016.

Loza je u fazi cvatnje te je na nekim položajima i sortama već završila. Sada počinje i puno ozbiljnija borba s pepelnicom.

Foto: kalulu/Bigstockphoto
  • 297
  • 13
  • 0

Kako je i najavljeno, prošli tjedan je bio jako promjenjiv s čestim kišnim razdobljima. Vremenska prognoza za sljedećih sedam dana također nije obećavajuća, već od sredine tjedna postoji mogućnost lokalnih pljuskova. Kako zaštiti vinograd znaju Bayer stručnjaci.

Zaraza plamenjačom

Cvatnja (Mostar)

"Već sada možemo zaključiti da je godina poprilično zahtjevna, vegetacija je rano krenula, na to se nastavio proljetni mraz, a u najkritičnijem razdoblju za vinovu lozu (cvatnja) vladaju savršeni uvjeti za razvoj plamenjače. U gotovo svim dijelovima Hercegovine primijećena je zaraza plamenjačom zbog neadekvatnog vremena ili odabira fungicida. Ako primijetimo uljane mrlje na listu preporuka je odmah primijeniti fungicid koji zaustavlja plamenjaču, poput Mikal Premium F ili Verita u preporučenim dozama", savjetuje Ivan Nižić predstavnik Bayera za Hercegovinu..

Jeste li znali:

Da je u 1. stoljeću prije Krista, prema pisanju Plinija u djelu Povijest prirode, Livija, majka rimskog cara Tiberija pila vino pucinium, iz sjeverne Istre, i doživjela za to doba nevjerojatne 82 godine.

Mikal Premium F u dozi od 3 kg/ha, naglašava, je pravo rješenje u borbi protiv plamenjače te pruža sigurnost do 14 dana.

Stolno grožđe Kardinal (pred kraj cvatnje)

"Loza je u fazi cvatnje te je na nekim položajima i sortama već završila. Sada počinje i puno ozbiljnija borba s pepelnicom, opasnost traje sve do kraja “šare“. Ako smo prošle godine imali problema s pepelnicom, veća je mogućnost da ćemo je imati i u tekućoj godini", objašnjava Ivan.

Učinkovit na nekoliko bolesti

Kao partner za borbu protiv pepelnice, u ovoj fazi preporučuje Falcon u dozi od 0,4 l/ha ili novi pripravak Luna experience u dozi od 0,375 l/ha. Napominje da pripravak Luna experience ima izvrsno popratno djelovanje na sivu plijesan, a saprofitna faza sive plijesni počinje upravo na otpalim cvjetnim kapicama, tj. kad se loza “čisti od cvata“.

"Tretiranjem Lunom experience na kraju cvatnje djelujemo i na pepelnicu i na botritis. Ukoliko su vinogradari odradili aplikacije Falconom i Lunom, mogu koristiti i pripravak Nativo 75 WG", dodaje stručnjak.

Na položajima koji imaju veći napad žutog i pepeljastog moljca, dodaje, koristiti pripravak Decis 2,5 EC. U borbi protiv korova preporučuje, pak, pripravak Basta 15.

Podregija/

vinogorje

Fenofaza: 6.6.2016.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

Kontakt osoba

Mostarsko vinogorje

Cvatnja/kraj cvatnje

Plamenjača

Mikal Premium F

3 kg/ha

Ivan Nižić

063 372-773

ivan.nizic@bayer.com

Pepelnica

Luna Experience

0,375 l/ha

Falcon

0,4 l/ha

Korovi

Basta 15

4-5 l/ha

Za više informacija o zaštiti i navedenim proizvodima, kontaktirajte tvrtku Bayer na jedan od niže navedenih kontakata ili se pak obratitite savjetniku Ivanu Nižiću čiji su kontakti navedeni unutar tablice.

Foto: kalulu/Bigstockphoto


Tagovi

Bayer Pepelnica Plamenjača Grinje Savjeti Vinogradi Korovi Mostarsko vinogorje Ivan Nižić


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]