Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna industrija
  • 02.09.2016. 14:00

Šumarstvo mora biti strateška grana bh privrede!

Šumarstvo predstavlja jedan od najznačajnijih sektora privrede Bosne i Hercegovine koji već duži niz godina ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni.

Foto: fotokon/Bigstockphoto
  • 227
  • 10
  • 0

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić i njegov zamjenik, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović razgovarali su s predstavnicima Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH i Asocijacije drvne industrije i šumarstva.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo važnost drvne industrije, naglašavajući da šumarstvo predstavlja jedan od najznačajnijih sektora privrede Bosne i Hercegovine koji već duži niz godina ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni. Rekao je da drvna industrija bilježi rast i da je njeno učešće u ukupnom izvozu privrede BiH oko 11%, te da je potrebno stvoriti preduvjete da se takav pozitivan trend održi i nastavi.

Usklađivanje s evropskim standardima

Ministar Šarović je naglasio neophodnost usklađivanja ove privredne grane sa evropskim standardima i direktivama, te bi u narednom periodu tom segmentu trebalo posvetiti posebnu pažnju.

Predstavnici VTK BiH i Asocijacije drvne industrije i šumarstva naglasili su da drvna industrija zaslužuje značajnije mjesto u cilju poboljšanja stanja u ovom sektoru. Rekli su da u okviru drvne industrije Bosna i Hercegovina ima dobre domaće investitore koji je sigurno neće napustiti i koji će uložiti sve napore da usklade poslovanje kako bi bili konkurentni i u Bosni i Hercegovini i izvan nje.

Predstavnici Asocijacije drvne industrije predložili su da ova oblast bude proglašena strateškom granom privrede Bosne i Hercegovine kako bi mogla ostvariti podršku za stimuliranje izvoza i zapošljavanje radne snage.

Razgovarano je i o obavezi certifikacije porijekla drvne sirovine kao preduvjeta za daljnji neometan izvoz namještaja u Evropsku uniju, kao i o značaju podrške za izlaganje na sajmovima namještaja u svijetu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Foto: fotokon/Bigstockphoto


Tagovi

Šumarstvo Drvna industrija Denis Zvizdić Mirko Šarović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.