Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šuma
  • 28.05.2016. 08:00

Što donosi novi Zakon o šumama?

Zbog izuzetne važnosti šuma u zaštiti prirode i očuvanja okoliša i u ekonomskom pogledu, propisana je zabrana prometa državnih šuma i šumskog zemljišta.

Foto: Vodopad Kravice/Facebook
  • 704
  • 33
  • 0

Vlada Federacije BiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o šumama. U odnosu na Zakon o šumama iz 2002. godine, izvršene su određene korekcije i dopune pojmova koji su usklađeni s međunarodno prihvaćenim definicijama, kao i specifičnostima šumskih ekosistema i iskustvima šumarske nauke u BiH.

Šume ostaju u vlasništvu Federacije

Kako je precizirano, šume i šumska zemljišta koja čine oko 50% ukupnog životnog prostora, su dobro od općeg interesa i uživaju posebnu brigu i zaštitu Federacije BiH, kantona i jedinica lokalne samouprave i koriste se pod uslovima i na način koji su propisani ovim zakonom.

Za razliku od prethodnog Zakona o šumama, odluku o formiranju šumskogospodarskih područja i reviziji njihovih granica donosi Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji se zasniva na stručnom elaboratu i mišljenju kantonalnog ministarstva nadležnog za poslove šumarstva.

Državne šume i šumsko zemljište u vlasništvu su Federacije BiH. Ukoliko ne počnu aktivnosti za zaštitu državne imovine i usklađivanje stanja u zemljišnim knjigama, gdje su sada kao titulari državnih šuma i šumskog zemljišta navedene razne osobe, moguće je da će, primjenom Zakona o stvarnim pravima, država ostati bez svojih nekretnina. Zato je, u cilju zaštite državne imovine i sprječavanja njenog otuđenja propisana zabrana pretvaranja tih prava u pravo vlasništva.

Zabrana prometa državnih šuma

Odredba da su šume i šumska zemljišta u vlasništvu Federacije BiH je privremenog karaktera, nastala iz nužnosti zaštite državne imovine, a važiće dok propisom na nivou BiH ne bude drugačije uređeno vlasništvo nad šumom i šumskim zemljištem.

Zbog izuzetne važnosti šuma u zaštiti prirode i očuvanja okoliša i u ekonomskom pogledu, propisana je zabrana prometa državnih šuma i šumskog zemljišta. Izuzetak je napravljen jedino u svrhu arondacije i komasacije, te putem zamjene zemljišta, ali isključivo u cilju okrupnjavanja posjeda i funkcionalnijeg i racionalnijeg gospodarenja šumama.

U cilju ostvarivanja što većih ekonomskih koristi od šuma, propisana je obaveza prodaje šumskih drvnih sortimenata po tržišnim cijenama i na transparentan način, a detaljan postupak prodaje će biti uređen uredbom koju će donijeti Vlada Federacije BiH. Novi zakon uvodi i novčane kazne za nerealiziranje obaveza korisnika šuma po osnovu plaćanja naknade za izradu i nadzor nad izradom šumskoprivrednih osnova, te za korištenje državnih šuma.

Plaćanje naknade korisnika šuma

Propisana je obaveza korisnika šuma da plaća novčanu naknadu u visini deset posto od prihoda utvrđenog na osnovu odobrene godišnje količine sječe, računajući cijenu drveta na panju u skladu sa cjenovnikom i planiranog prihoda od prodaje nedrvnih šumskih proizvoda. Visinu naknade za svaku kalendarsku godinu određuje kantonalno ministarstvo.

Više o Nacrtu zakona pročitajte ovdje.

Foto: Vodopad Kravice/Facebook


Tagovi

Zakon o šumama Nacrt Vlada BiH Zaštita šuma


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.