Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 30.12.2016. 08:00

Na Kozari nove sadnice smrče, hrasta, bora i javora

Nakon akcija koje su trenutno u toku, u 2016. godini biće pošumljeno ukupno 209,47 hektara šume.

  • 2.442
  • 603
  • 0

Povoljni vremenski uslovi ove jeseni i zime dozvoljavaju radove na pošumljavanju kozaračkog šumskog privrednog područja. Pošumljavanje se vrši u skladu sa potrebama ovog područja koje obuhvata šest opština, Prijedor, Kozarsku Dubicu, Novi Grad, Oštru Luku, Kostajnicu i Krupu na Uni.

Nakon akcija koje su trenutno u toku, do kraja 2016. godine biće pošumljeno ukupno 209,47 hektara šume. Pri izboru vrste drveća vodi se računa o bioekološkim osobinama vrste i uslova staništa. S obzirom na ovo široko šumsko područje javljaju se potrebe za različitim sadnim materijalom. Do sada su se u pošumljavanju koristile sadnice smrče, crnog i bijelog bora, hrast kitnjak i lužnjak, bijeli jasen i gorski javor.

U toku je pošumljavanje kozaračkog šumskog područja

Suzbijanje gubara i potkornjaka

Distribuciju sadnica vrši Centar za sjemensko rasadničku proizvodnju iz Doboja prema potrebama pojedinog gazdinstva. Ove godine cijena sadnica se kretala od 0,25 do 0,80 KM po sadnici. Većinu radova vrše zaposleni u šumskim gazdinstvima iako su ranije imali saradnju da nevladinim organizacijama i volonterima.

U razgovoru sa tehnologom za uzgoj i zaštitu šuma Šumskog gazdinstva Prijedor, Nemanjom Cvijićem, saznajemo da je desetogodišnjim planom pošumljavanja, odnosno tačnije do kraja 2018. godine, predviđeno pošumljavanje površine od 293,47 hektara.

"Do povećanja plana može doći u slučaju vanrednih okolnosti, na primjer požara, kad se ukaže potreba da se na površini ugroženoj nekom nepogodom pristupi pošumljavanju. Na našem šumsko privrednom području provode se redovne aktivnosti u okviru zaštite šuma. Do sada je šuma bila ugrožena od gradacije gubara i šumske kulture četinara od potkornjaka, međutim monitoring ovih štetočina se vrši na terenu i preuzimaju se adekvatne mjere njihovo suzbijanje. Pored ovoga šume mogu biti izložene bespravnim sječama, ali naša čuvarska služba u koordinaciji sa organima MUP-a uspješno radi na suzbijanju ovih nelegalnih aktivnosti", rekao je Cvijić.

Nepoznato koliko je šume posječeno

Ne postoje podaci koliko je površine pod šumom posječeno. Gole sječe nisu zakonom dozvoljene i nisu u skladu s principima trajno održivog gazdovanja šumama. Prikupljene informacije odnose se na šume u državnom vlasništvu, međutim s obzirom na loše ekonomske uslove s kojima se susreće priličan broj građana, većina njih se odlučuje za prodaju šume u privatnom vlasništvu.

Ne postoje podaci koliko je šume posječeno

Savjesno gazdovanje šumama osnov je očuvanja ekološke i socijalne ravnoteže, te je s obzirom na to, pošumljavanje jedna od uspješnijih metoda kojom se osigurava kvalitetniji budući život.

Autor fotografije: Dragan Stojnić Giga; Ivana Šteković; Opis fotografije: Mrakovica; Kozara


Tagovi

Pošumljavanje Kozaračko Šumsko Područje Sadnice


Autorica

Dragana Midžić

Više [+]

Dragana je visoko zvanje diplomiranog novinara stekla na Filozofskom fakultetru u Banjoj Luci. Posjeduje dvije godine radnog iskustva u struci od čega jednu na rukovodećoj poziciji glavnog i odgovornog urednika JP “Centar za sport, turizam, informisanje, kuturu i obrazovanje” Kostajnica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas