Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićene ptice
  • 09.09.2016. 12:00

Kažnjen zbog prodaje prepariranog bjelorepana

Prekršajni sud u Bačkoj Palanci kaznio je pedesetosmogodišnjaka s 30.000 dinara (oko 476 KM), zbog toga što je pokušavao da proda prepariranu odraslu jedinku orla bjelorepana.

Foto: bigstockphoto.com, kwasny
  • 210
  • 9
  • 0

Prekršajni sud u Bačkoj Palanci u Srbiji osudio je jednog pedesetosmogodišnjaka, iz Čelareva, na kaznu u iznosu od 30.000 dinara (476 KM), zato što je kako piše portal rtv.rs, u novembru 2015. godine preko Facebook-a i još nekoliko internet oglasnika, pokušavao da proda prepariranu odraslu jedinku orla bjelorepana (Haliaeetus albicilla). Ovaj orao je inače strogo zaštićena vrsta u Srbiji, a navedena osoba je ovim činom prekršila Zakon o zaštiti prirode, koji izričito zabranjuje držanje, prodaju ili kupovinu živih ili mrtvih strogo zaštićenih životinja iz slobodne prirode.

U međuvremenu, ovaj preparat je nuđen na prodaju i na jednoj pijaci u Novom Sadu, gdje su ga zatekli aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i prijavili nadležnoj inspekciji.

Ovo nije usamljen slučaj

Da ovo nije jedini ovakav slučaj potvrđuje i upozorenje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode da se na društvenim mrežama i stranicama na internetu specijalizovanim za oglašavanje, često nude na prodaju jedinke strogo zaštićenih životinja koje su uzete iz prirode, pa čak i iz gnijezda ili legala, i držane u zarobljeništvu. Sve ovakve aktivnosti su zabranjene i kažnjive po Zakonu o zaštiti prirode, bez obzira na to na koji način su divlje životinje uzete iz prirode i bez obzira na to kako su njihovi leševi pribavljeni.

Na jelovniku orla bjelorepana poljski glodari

Orao bjelorepan je predator, ali često otima plijen od drugih ptica a hrani se i uginulim životinjama. Uglavnom lovi ribu, ptice vodenih staništa i sisavce. Nerijetko su na njegovom "jelovniku" poljski glodari poput miševa, pacova i zečeva. Prostor koji naseljava su staništa galerijskih vodoplavnih šuma koja se nalaze u Srbiji u Panonskoj niziji (Vojvodina) u dijelu uz velike ravničarske rijeke Dunav, Savu, Tisu i Tamiš. Najbrojnije populacije se gnijezde u Gornjem Podunavlju i dijelu Bosutskih šuma na Savi.

Foto: bigstockphoto.com, kwasny221


Tagovi

Ptice Vojvodina Srbija Zaštićene vrste Kazna Orao bjelorepan

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕