Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvozna strategija drvne industrije
  • 03.11.2016. 12:00

Destimulisati izvoz ogrjevnog drveta iz BiH!

Zabrinjava sve veći izvoz proizvoda šumarstva i to pretežno ogrjevnog drveta, tako da bi bilo neophodno da se sirovina zaštiti i donese mjera na nivou države koja će destimulisati izvoz, kažu u Asocijaciji drvne industrije.

Foto: Bigstockphoto/zurijeta
  • 2.217
  • 110
  • 0

Uskoro bi se trebala formirati radna grupa od predstavnika privrede, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH koja će raditi na Izvoznoj strategiji drvne industrije BiH. Zaključak je to sastanka proširenog Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, održan u Vitezu.

Naime, prema prijedlogu Asocijacije drvne industrije i šumarstva, radna grupa će analizirati i inovirati izvoznu strategiju drvne industrije BiH. Prijedlog je i da se u okviru Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH formira odjel za šumarstvo i drvnu industriju, obzirom da institucionalna struktura šumarstva i drvne industrije nije uopšte razvijena na nivou Bosne i Hercegovine i da se sagleda mogućnost organiziranja kvalitetnog domaćeg sajma namještaja kojeg bi Vijeće ministara BiH podržalo.

Povećan izvoz, no uvoz je prevelik

Na sastanku je razmatrana i Informacija o ostvarenim rezultatima vanjskotrgovinske razmjene drvne industrije BiH za sedam i devet mjeseci 2016. godine u poređenju sa istim periodima 2015. godine. Istaknuto je da je izvoz drvne industrije za sedam mjeseci iznosio 670.184.872 KM ili 15,4% više nego u istom periodu 2015. godine, a pokrivenost uvoza izvozom je bila 363,7%. Za devet mjeseci 2016. godine izvoz je iznosio 872.580.805 KM ili 11,2% više nego za devet mjeseci 2015. godine.

U strukturi izvoza najveće učešće je bio namještaj 44%, rezana građa 29,6% i proizvodi šumarstva 14,1%. Zabrinjava sve veći izvoz proizvoda šumarstva i to pretežno ogrjevnog drveta, tako da bi bilo neophodno da se sirovina zaštiti i donese mjera na nivou države koja će destimulisati izvoz, a omogućiti sigurnije snabdijevanje bh. finalne prerade. Pokrivenost uvoza izvozom za devet mjeseci je bila 358,2%.

Foto: Bigstockphoto/zurijeta


Tagovi

Drvna industrija Šumarstvo Izvozna strategija Zaštita sirovine


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

EU RASFF obavijestio o prisustvu #aflatoksina u suhim smokvama porijeklom iz Turske čiji je uvoznik "Bernina" Široki Brijeg!