Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječna goveda
  • 17.12.2016. 08:00

Zaštita goveda na farmama u zimskim uvjetima

Kada je riječ o farmama mliječnih goveda obim rada je nešto manji u zimskom periodu, ali iziskuje dodatne radne aktivnosti. Na farmama potrebno je preventivno zaštiti goveda od direktnog hladnog vjetra, kiše, propuha, snijega, odnosno osigurati optimalne mikroklimatske uvjete.

Foto: Pixabay/Greyerbaby
  • 1.386
  • 165
  • 0

Iako kalendarski zvanično nije započela, učestalim minusima, poledicom, i ponekim pahuljama snijega, zima pokazuje da je već stigla. Biljna proizvodnja na otvorenom već odavno je u dubokom zimskom snu, ali za stočarstvo nema predaha. Krave, ovce, koze, perad i druge domaće životinje ne idu na zimski san, na farmama proizvodnja teče kontinuirano. Kada je riječ o farmama mliječnih goveda obim rada je nešto manji u zimskom periodu, ali iziskuje dodatne radne aktivnosti za taj period.

Na farmama potrebno je preventivno zaštititi goveda od direktnog hladnog vjetra, kiše, propuha, snijega i sl., odnosno osigurati optimalne mikroklimatske uvjete, što na farmama sa modernom intenzivnom proizvodnjom regulišu računala. Međutim na malim seoskim gazdinstvima, ekstenzivne proizvodnje, štale su neadekvatne stoga je u zimskom periodu potrebno vršiti dodatne radne aktivnosti, ne zanemarujući činjenicu da je i govedima u neadekvatnim uvjetima pri nižim temperaturama od O° C hladno.

Goveda manje osjetljiva na niže temperature

Mnogo više brige farmeri imaju u ljetnom periodu, nego zimi. Dokazano je da optimalni raspon temperature za goveda je od 0° C do 15° C, iako temperature i do -10° C ne utječu značajno na proizvodnju kod mliječnih krava. Uzimajući u obzir naše klimatsko područje reklo bi se da se idealno uklapamo u odgovarajući temperaturni raspon, pa govedima nikada nije hladno, te hladnoća ne utiče na proizvodnju.

Optimalni raspon temperature za goveda je od 0° C do 15° C.

Međutim ne izgleda to tako, kako zvuči. Glavni krivac zbog čega bi se se goveda mogla nekomforno osjećati zimi je vlaga. Problem se javlja kada u štalama uz strujanje hladnog vjetra ili propuha u kombinaciji sa visokom vlagom. Stoga je u zimskom period potrebno preventivno osigurati suh prostor, ležište, krmni stol sa što manjim procentom vlage, bez koje goveda izuzetno dobro podnose niske temperature.

Ventilacijom do komfora goveda

U zimskom periodu temperatura u štalama je nešto viša u odnosu na onu vanjsku, i u tom pogledu nepotrebno je vršiti aktivnosti povećanja temperature. Mnogo učinkovitije i pravilnije je osigurati dobru ventilaciju. Goveda emitiraju toplinu u štalski prostor, te uz povećanu koncentraiju vodene pare stvaraju se uslovi za nepoželjnu vlagu. Dobrom ventilacijom osigurava se dovoljna količina svježeg zraka koji pogoduje visokoproduktivnim govedima.

Kod štala sa ekstenzivnom proizvodnjom rješenja za određene probleme mogu biti improvizovana. Zbog neadekvatnih štalskih objekata zimi najveći problem stvara strujanje hladnog vjetra i propuha koji se može spriječiti postavljanjem tzv. "zidom od bala" na otvore ili koristiti kao pregrada za sprečavanje propuha.

Spriječiti smrzavanje vode i hrane

Posebnu pažnju u zimskom periodu treba posvetiti sistemu za pojilice ili drugim alternativnim načinima napajanja vodom. Ne smije se dozvoliti niti u jednom momentu smrzavanje pojilica ili kompletnog sistema opskrbe vodom. Poželjno bi bilo preventivno prije zimskog perioda obložiti ili izolirati površinske vodove. Potrebe goveda za vodom zimi su manje, te je potrebno osigurati samo onu potrebnu količinu vode, kako se višak odnosno ostatak ne bi zaledio pri niskim temperaturama. Osim vode smrzavanje zimi prijeti i hrani.

Temperature i do -10° C ne utječu značajno na proizvodnju kod mliječnih krava, no glavni krivac zbog čega bi se se goveda mogla nekomforno osjećati zimi je vlaga.

Tačnije pri niskim temperaturama rubni vanjski dijelovi koji su neadekvatno zaštićeni mrznu, pa hrana postaje gnjeava koju goveda nerado konzumiraju. Loše izgažena i isjeckana silaža kukuruza je podložnija smrzavanju, pa je pri dužim vremenskim intervalima sa temperaturama ispod 0° C preporučljivo uzimati silažu sa južnog kraja iz dubljih mjesta od oko 20 cm ispod površinskog sloja koji obično mrzne.

Izbjeći ozebline vimena

Za dobru higijensku praksu na farmama neophodna je voda, voda za pranje i čišćenje. Prilikom pravilne muže neophodno je oprati vime, u tom slučaju tokom zimskog perioda poželjno je izbjegavati dezinfekciona sredstva na bazi vode ili da se direkno vodom čisti vime. Razlog je vrlo jednostavan, postoji veća opasnost od ozeblina i oštećenja vrhova vimena ukoliko se neadekvatno ne posuši pamučnom krpom. Ako su temperature duži vremenski period ekstremno niske potrebno je izbjegavati korištenje vode za pranje vimena, već koristiti samo suhu čistu krpu.

Foto: Pixabay/Greyerbaby


Tagovi

Zima Stočarstvo Farme Goveda Štala Temperatura Hladnoća Vlaga Ventilacija Svjež zrak Propuh Pojilice Voda Smrzavanje Hrana Silaža Pranje Vime Ozebline


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]