Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispunjeni uslovi
  • 22.04.2016. 19:00

Započeo izvoz mlijeka u EU, slijedi otkup viškova

Nastavak izvoza u Evropsku uniju, očekuje se, dovesti će do otkupa viškova mlijeka u BiH što će svakako pomoći poljoprivrednicima, proizvođačima mlijeka.

Foto: kshatry/Bigstockphoto
  • 270
  • 13
  • 0

Započeo je izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz osam bosanskohercegovačkih mljekara u Evropsku uniju. Prvi kamion mljekare Milkos iz Sarajeva otpremljen je za Hrvatsku, potvrdio je za Klix.ba direktor te kompanije Adin Fakić.

Ispunili sve uslove za nastavak izvoza

"U završnoj fazi su i pregovori sa jednom njemačkom kompanijom, a koja radi na tržištu Njemačke, Austrije i zemalja Beneluksa. Očekujemo da ćemo ovim izvozom otkupiti sve viškove mlijeka u BiH, te da ćemo time pomoći poljoprivrednicima u našoj zemlji, s obzirom na konkurentnost na tržištu ali i cijene mlijeka u EU", rekao im je Fakić.

Podsjećamo, nakon okončanja misije Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Evropske komisije u BiH, utvrđeno je da BiH ispunjava sve uslove za nastavak izvoza mlijeka na tržište EU. Tako je ukupno osam mljekara dobilo dozvolu za izvoz svojih proizvoda.

Mljekare koje su u međuvremenu dobile dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU su mljekara Eko sir Puđa iz Livna, Euro Food Sarajevo, Poljorad iz Travnika i Mliječna industrija 99 iz Gradačca. Pored tih mljekara prethodno su dozvolu za izvoz dobile mljekare Meggle iz Bihaća, Mljekara Livno, Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice i Milkos iz Sarajeva.

Kvalitet nikada nije bio upitan

Na tržište Evropske unije uskoro će moći i proizvodi bilećkih Pađena - sirevi i kajmak. Mljekara Pađeni je ispunila sve potrebne uslove, a do prvih isporuka dijeli ih samo dobivanje izvoznog broja. Postupak je to koji traje i do 40 dana.

Inspektori Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije u BiH su boravili od 14. do 25 marta, i izvršili kontrolu nekoliko farmi, kako bi ocijenili jesu li ispunjeni uslovi da bi poljoprivrednici mogli izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u zemlje EU. Prije svega je li BiH na državnom nivou donijela Zakon o veterinarstvu i Zakon o hrani. Također i je li unaprijeđen sistem identifikacije i kontrole kretanja životinja. Kvalitet mliječnih proizvoda iz BiH nikada nije bio upitan.

Foto: kshatry/Bigstockphoto


Tagovi

Mlijeko Izvoz Mljekara Milkos Otkup viškova Mljekari


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !