Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 16.06.2016. 15:00

Zabranjen uvoz goveda zbog bolesti kvrgave kože

Ured za veterinarstvo BiH zabranio je uvoz živih goveda i divljih preživača, svježeg mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i proizvoda od mlijeka goveda.

Foto: indigolotos/Bigstockphoto
  • 346
  • 16
  • 0

Zbog bolesti kvrgave kože goveda koja se nakon Bugarske i Makedonije pojavila i u Srbiji, Ured za veterinarstvo BiH zabranio je uvoz živih goveda i divljih preživača, svježeg mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i proizvoda od mlijeka goveda.

Hara bolest kvrgave kože, pazite svoja goveda

Osim toga, nije dozvoljen ni uvoz sjemena, jajnih stanica i embrija ovih životinja, kao i sirovog krzna i kože goveda i divljih preživača.

U BiH nije zabilježena zaraza

Kako prenosi radiokameleon.ba, zabrana uvoza odnosi se na spomenute proizvode porijeklom iz Bugarske, Makedonije, Srbije te iz nekoliko regiona Grčke. Zabrana uvoza važi i za ostale zemlje čiji goveđi proizvodi u BiH stižu preko zemalja u kojima se pojavila ova bolest.

Slučajevi te bolesti, srećom, nisu otkriveni na području cijele BiH te se mjerama zabrane želi zaštititi domaća grla. Kako postoji realna opasnost od njene pojave, Ured za veterinarstvo BiH organizirao je sastanak s nadležnim entitetskim i državnim institucijama na kojem je zaključeno da se u što kraćem periodu nabavi dijagnostički materijal koji je neophodan za rano otkrivanje bolesti.

Podsjećamo, simptomi nodularnog dermatitisa ili tzv. bolest kvrgave kože su čvorići koji se poslije nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica. Životinja koja oboli od ove bolesti je iscrpljena, odbija da jede i mršavi. Nimalo laka bolest stočarstvu nanosi veliku štetu, jer se ne može liječiti pa se goveda moraju uništavati. Glavni prenosnici virusa su insekti i direktan kontakt oboljelih goveda.

Bolest uzrokuje smanjenje mliječnosti kod krava, privremeni ili stalni sterilitet kod bikova i smrt uslijed bakterijskih komplikacija. Ne prenosi se na čovjeka i ne predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje.

Foto: indigolotos/Bigstockphoto


Tagovi

Kvrgava koža Zabrana uvoza Bugarska Makedonija Srbija Goveda Virus


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]