Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Republika Srpska
  • 13.10.2015. 11:30

Zabilježena pojava aflatoksina na nekoliko farmi

Na farmama u RS utvrđena prisutnost aflatoksina u mlijeku. Otkup mlijeka sa tih farmi odmah je obustavljen.

Foto: depositphotos.com
  • 92
  • 6
  • 0

Na nekoliko farmi u Republici Srpskoj, prilikom kontrolnog uzorkovanja mlijeka, utvrđena je prisutnost aflatoksina.

Otkup mlijeka sa tih farmi odmah je obustavljen, a iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poručuju kako su poduzete sve mjere koje se odnose na monitoring, prevenciju i suzbijanje pojave aflatoksina u mlijeku. Riječ je o farmama koje za stočnu ishranu koriste kukuruz iz prethodnih godina.

Aflatoksin je u mlijeku sa farmi u BiH zadnji puta pronađen 2013. godine. Kako navode Nezavisne novine, iz resornog ministarstva poručuju da se stočna hrana i mlijeko kontinuirano kontroliraju. Vlada RS formirala je i stručni tim koji prati uticaj suše, a koji je utvrdio i proveo Plan monitoringa mikotoksina u stočnoj hrani.

Za pojavu aflatoksina "kriva" je plijesan Aspergillus flavus, a često se razvija u područjima vlažnih i toplih klima. Kako su plijesni iz roda Aspergillus prvenstveno skladišne plijesni, najveću opasnost predstavlja skladištenje vlažnih žitarica. No, već je kod usjeva na polju potrebno voditi brigu da ne dođe do razvoja ove vrste gljivice. Važno je da biljka nije bolesna, da nije pod stresom kako se ne bi stvorili uvjeti za nastanak gljivica kao što je Aspergillus, i u konačnici rezultirali pojavom aflatoksina u hrani. Važno je i dobro pakirati hranu pazeći da se ne stvaraju zračni džepovi koji kasnije također mogu dovesti do razvoja aflatoksina.

Foto: depositphotos.com; hin255


Tagovi

Republika Srpska Aflatoksini Mlijeko Otkup mlijeka Ministarstvo poljoprivrede Zračni džepovi Skladištenje žitarica Kontrole Stručni tim Pakiranje hrane