Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulaganja u farme
  • 20.01.2015. 18:00

Velik interes za projekt od 1.000 farmi koza!

Još uvijek je aktualan projekt izgradnje 1.000 farmi koza u pet godina, koji je još prije dvije godine najavio turski investitor: Gdje je zapelo i u kojoj je fazi projekt danas?

Foto: depositphotos.com
  • 5.007
  • 422
  • 0

Turski privrednik porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Aybar Uluca, prije dvije godine je najavio kako će u narednih šest mjeseci biti otvorena prva od ukupno tisuću farmi koza, koje su dio Projekta razvoja poljoprivrede u BiH. Projekt je trebao osigurati 1.000 novih farmi i otvaranje oko 7.500 radnih mjesta u periodu od pet godina, a ukupna vrijednost realizacije projekta iznosi 300 milijuna eura.

Turska tvrtka "Milksa" ima za cilj, zajedno s Vladom, Razvojnom bankom i fondovima, zajednički realizirati projekt. Tim povodom će Razvojna banka omogućiti povoljan kredit farmerima. "Smatramo da će to imati pozitivan efekat na smanjenje visoke stope nezaposlenosti u zemlji, tim više što će plasman proizvedenog mlijeka na tržište biti osiguran, a neće ga ugroziti ni visoki standardi Europske unije. Naime, standardi koji će biti u primjeni nakon realizacije projekta, bit će viši i od onih u EU, tako da napredak BiH ka članstvu u Europsku uniju neće ugroziti proizvodnju niti plasman ovih proizvoda na strana tržišta", rekao je tada Uluca za Oslobođenje.

Veliki interes farmera

Od farmera se očekuje da na raspolaganje stave 50 duluma zemlje za izgradnju farmi. Procjenjuje se da su troškovi izgradnje jedne farme oko 30 tisuća eura, a u iznos je uključen i sav potreban pribor i sve ostalo za proizvodnju i obradu kozjih proizvoda. Predviđeno je i da svaki farmer nakon izgradnje farme dobije 150 koza, a svi proizvodi bili bi namijenjeni izvozu u Tursku. Ovakva ponuda i uvjeti privukli su veliki broj farmera širom BiH.

Prva adresa za sve relevantne informacije je svakako Udruga uzgajivača koza i ovaca "Tor" Mostar, koja je glavni posrednik u realizaciji ovog projekta. Iako je projekt namijenjen cijeloj državi, glavni centri za kozarstvo biti će raspoređeni u Hercegovini gdje je i najveći interes farmera.

Izuzetno spora implementacija

Uvjeti, ponuda, sigurno tržište, dobra zarada, osiguran kontinuirani monitoring stručnjaka i veterinara zvuči previše idealno za bh. farmera da bi bilo istinito.

No, ovaj projekt je stvaran. Novac i odobrena sredstva stoje na raspolaganju od strane turskih investitora i turske Vlade, ali sama realizacija i implementacija istog, dvije godine poslije obećavajućih izajava Aybar Uluca, predstavnika turske tvrtke "Milksa", stoji i dalje na mjestu. Protekle tri godine turski investitori su pokušavali uvjeriti bh. vlasti u kvalitetu i značaj projekta.

Jedino opravdanje može se pronaći u kompleksnosti poduhvata pa realizacija istog zahtijeva mnogo vremena, rada i truda. Kao u svim prilikama i šansama za bh. farmera, ono što bi mu trebalo biti najveća podrška, u ovom slučaju je najveća kočnica, a to je nažalost, država i njena neusklađena i izuzetno spora administracija.

Neusklađeni sustav poljoprivrede, bez glavnog državnog organa koji bi vodio brigu i podupirao poljoprivredu cijele BiH, je očigledno i u ovom slučaju zakazao. I tko zna po koji put, bh. farmeri su prepušteni sami sebi i pojedinim udrugama putem kojih apliciraju na određene natječaje i na taj način iskazuju interes za razvoj ove iznimno važne grane gospodarstva.

Učinjen prvi korak

Za sada je nerealno očekivati da će se 1.000 novih farmi i 7.500 novih radnih mjesta ispoštovati u prvobitnom planu realizacije projekta od pet godina, što bi značilo da bi 2017. godine projekt bio okončan i u sustavu suradnje turskih privrednika i bh. farmera, a u BiH bi bilo 1.000 novih farmi koza.

Ali da nada umire zadnja, pokazao je i sastanak generalnog predstavnika turske kompanije "Milksa" Aybar Uluca sa predsjednikom Udruge uzgajivača koza i ovaca "Tor" Mostar, Dževadom Kovačem na kojem je krajem 2014. godine potpisan ugovor o implementaciji projekta tako da farmeri već mogu podnositi svoje aplikacije.

Trenutno se vrši informiranje i edukativna predavanja za farmere koji su pokazali interes za suradnjom. Prvi korak u tome su napravili tuzlanski, zeničko-dobojski i hercegovačko-neretvanski kanton preko svojih udruga uzgajivača i kantonalnog Ministarstva poljoprivrede.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u narednom će periodu svim općinskim službama poljoprivrede proslijediti materijale vezane za sam način prijave pa će to biti i prva adresa na kojoj će svi zainteresirani farmeri dobiti detaljnije informacije o projektu i samoj mogućnosti prijave. Do tada, svi zainteresirani svoje upite o projektu mogu poslati na mail: office@milksa.com.tr.

Nakon teških vremena, izuzetno loše poljoprivredne godine, katastrofalnih poplava, slabog priliva sredstava za poticaj, nadajmo se da će ovaj projekt za mnoge farmere koji su pokazali interes biti svjetlo na kraju tunela i nova prilika za održivi razvoj i siguran prihod od vlastitog rada.

Foto: depositphotos.com; smuayc


Tagovi

Aybar Uluca Tisuću farmi koza Razvojna banka Interes farmera Plasman mlijeka Razvoj poljoprivrede u BiH Proizvodnja kozjih proizvoda Tor Mostar Udruga uzgajivača koza i ovaca Hercegovina Centar za kozarstvo Turski investitori Spora administrac


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.