Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 24.08.2016. 12:00

Važna prevencija bolesti kvrgave kože goveda

Farmeri na području Modriče trebaju, u suradnji sa veterinarskom službom, poduzeti preventivne mjere da bi se izbjegla svaka mogućnost prenošenja bolesti kvrgave kože.

Foto: sipa/pixabay.com
  • 216
  • 9
  • 0

Farmeri na području Modriče trebaju, u suradnji sa veterinarskom službom, poduzeti preventivne mjere da bi se izbjegla svaka mogućnost prenošenja bolesti kvrgave kože goveda koja se pojavila u regionu, izjavila je opštinski veterinarski inspektor Spomenka Mićić, pišu nezavisne.com.

Istaknula je i da su preventivne mjere na sprečavanju nastanka ovog oboljenja od presudne važnosti, budući da se ova bolest ne liječi. Mićićeva je napomenula da virus uglavnom prenose komarci, muve i krpelji, ali da se može prenijeti direktnim ili indirektnim putem, te preko odjeće i vozila.

"Važna mjera preventivne zaštite je zaštita životinja od insekata, postavljanje dezinfekcionih barijera i onemogućavanje ulaska na farmu mašinama i ljudima sa druigih farmi, zabrana pristupa životinjama nezaposlenim licima, kao i korištenje radne odjeće za jednokratnu upotrebu", rekla je Mićić.

Vakcinacija štiti životinju tri godine od infekcije

Ona je kao najvažniju i najefikasniju mjeru navela vakcinaciju koja tri godine štiti životinju od infekcije. Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Alenka Ilovčević rekla je farmerima da je, radi izbjegavanja i najmanje mogućnosti pojave virusa, otkazana izložba goveda na Sajmu privrede "Modriča 2016" koji će biti održan 02. i 03. septembra u Modriči.

Poljoprivredni proizvođač iz Vranjaka Zora Mićić kaže da malo zna o ovoj bolesti. "Na predavanju sam čula mnogo informacija o bolesti, kao i savjete i preporuke o prevenciji", rekla je ona i dodala da bi pojava bolesti bila katastrofalna za njenu farmu od 13 grla.

Vlasnik farme krava "MK kompani" iz Skurgića Risto Kuzmanović smatra da bi pojava virusa bila pogubna za stočni fand, posebno za mljekare koji su u prošloj godini proizveli i prerađivačima predali više od 2,5 miliona litara mlijeka. "Najbolje bi bilo da se izvrši vakcinacija goveda", rekao je Kuzmanović i istakao da farmeri traže od nadležnih institucija u BiH donošenje odluke o preventivnoj vakcinaciji koju su spremni i sami da finansiraju.

Izvor: Nezavisne.com, Foto: sipa/pixabay.com


Tagovi

Bolest kvrgave kože Vakcinacija Goveda Virus Preventivne mjere

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]