Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita izvornih pasmina
  • 04.11.2016. 19:30

Uzgajate autohtone pasmine? Javite se!

Federalno ministarstvo poljoprivrede će na osnovu prijava uzgajivača uspostaviti evidencije autohtonih pasmina, te osigurati podršku za održiv uzgoj ovih životinja.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 11.339
  • 564
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva poziva uzgajivače izvornih zaštićenih pasmina životinja (bosanski brdski konj, domaća buša, domaći magarac i pas tornjak), da izvrše prijavu uzgoja navedenih izvornih zaštićenih pasmina životinja (samo za reproduktivna grla i podmladak) na Prijavnom obrascu.

Uz obrazac, klijent dostavlja i sljedeću dokumentaciju:

  • potvrdu o upisu u RPG i RK,
  • dokaz da životinja pripada nekoj od navedenih izvornih zaštićenih pasmina životinja:
  • potvrdu od Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo ili Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar da je životinja u tipu neke od izvornih pasmina (za bosansko-brdskog konja, domaću bušu, domaćeg magarca, psa tornjaka), ili
  • potvrdu o porijeklu životinje za uzgoj u čistoj krvi (pedigre) izdat od uzgojne organizacije za izvorne zaštićene pasmine životinja, ili
  • drugi dokaz o pripadnosti tipu neke od navedenih autohtonih pasmina životinja (ukoliko klijent smatra da životinja pripada nekom od tipova autohtonih pasmina), uz koji obavezno prilaže fotografiju životinje.

Ministarstvo će u saradnji sa drugim nadležnim institucijama i organizacijama na osnovu prispjelih prijava napraviti listu životinja, po vrstama i pripadnosti pasmini, što će se u narednom periodu koristiti za uspostavu evidencije/registra autohtonih pasmina, te osigurati podršku za održiv uzgoj ovih životinja.

Prijavni obrazac i potrebnu dokumentaciju dostaviti u Federalno ministarstvo najkasnije do 30. novembra tekuće godine, lično ili putem pošte na adresu: Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Marka Marulića 2, 71.000 Sarajevo, sa oznakom: "Prijava za identifikaciju izvornih zaštićenih životinja".

Prijavni obrazac nalazi se u dokumentu ispod članka.

Foto: fmpvs.gov.ba


Dokumenti


Tagovi

Izvorne pasmine Federalno ministarstvo poljoprivrede Autohtone pasmine


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]