Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mlijeka
  • 15.11.2014. 14:00

Umjesto na imanjima - mljekari na granicama!

Mljekari u BiH složni su i ustrajni u svojim zahtjevima koje su iznijeli Vlastima BiH od kojih traže uvođenje prelevmana na uvoz mlijeka u iznosu od 0,72 KM, osiguranje plavog dizela za primarnu poljoprivrednu proizvodnju te da do nove godine riješe problem izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

  • 903
  • 87
  • 0

Umjesto da hvataju korak sa prosječnom proizvodnjom farmera u EU, farmeri iz BiH su na carinskim terminalima Orašju, Bijači, Gorici, Izačiću i Gradišci 12. studenog blokirali uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz EU u BiH. Od svojih zahtjeva ne namjeravaju odustati do njihova ispunjenja.

Od vlasti BiH zahtijevaju uvođenje prelevmana na uvoz mlijeka u iznosu od 0,72 KM, osiguranje plavog dizela za primarnu poljoprivrednu proizvodnju te da do nove godine riješe problem izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u EU i omoguće promet ovih proizvoda u oba smjera.

Iako je u Sarajevu održan sastanak zvaničnika entiteta i države na kojem je razgovarano o aktuelnim problemima u sektoru mljekarstva, samo je još jednom ponovljen jedan od glavnih zahtjeva mljekara da se uvedu akcize na mliječne proizvode koji se uvoze iz EU u BiH, dok se iz Bruxellesa još nije stigao odgovor na pitanje kada će se proizvodi iz BiH moći izvoziti u EU.

Problem velikog broja proizvođača i malog broja muznih grla

Prerađivački kapaciteti mliječne industrije u BiH uglavnom su u vlasništvu multinacionalnih kompanija, koje prate europske i svjetske trendove cijena mlijeka. Otkupna cijena mlijeka u Bosni i Hercegovini uglavnom prati promjene cijena na tržištu EU. Značajno je i to da su gotovo sve mljekare u Bosni i Hercegovini cijenu mlijeka utvrđivale na osnovu sadržaja masti i proteina i kvalitete klase mlijeka u skladu sa pravilnikom o kvaliteti sirovog mlijeka.

Najveći problem u proizvodnji mlijeka jeste veliki broj proizvođača, a mali broj muznih grla po proizvođaču. Prema raspoloživim podacima Agencije za statistiku BiH, krajem 2013. godine mlijeko se otkupljivalo od 21.774 proizvođača, a ukupno je otkupljeno 225.646.000 litara. Tako ispada da se u prosjeku po jednom proizvođaču mlijeka otkupi 10.363 litre godišnje ili 863.6 litara mlijeka mjesečno. (Izvor: FZZ – BiH)

Država ne mari za svoje farmere

Posljednjih godina broj krava opada po stopi od oko 1,5 % godišnje. Ukupna proizvodnja mlijeka razvija se po stopi od oko 4 % godišnje, dok proizvodnja po kravi raste nešto brže, oko 6,1%, zahvaljujući novim selekcijsko uzgojnim metodama, novim tehnologijama uzgoja mliječnih goveda te trudu i radu farmera. Neshvatljivo je da za taj trud i rad farmera država apsolutno ne mari pa su mljekari u BiH prepušteni sami sebi i trenutno se čini da se nalaze u bezizlaznoj situaciji jer BiH još uvijek nema dozvolu za izvoz mlijeka u zemlje EU.

U izvještaju EU komisije iz travnja ove godine stoji: "Kvalitet sirovog mlijeka je zabrinjavajući. Samo nekolicina proizvođača mlijeka pridržava se kriterijuma o kvalitetu mlijeka propisanog u EU i zbog toga količina sirovog mlijeka proizvedena u BiH ne može zadovoljiti standarde izvoza u EU te se navodi da je kontrola stoke vrlo površna i nepouzdana, kao i proces certifikacije mliječnih proizvoda, a primijećene su i lažne izjave o ispravnosti mlijeka.

"12. studenog ove godine na sastanku u Vijeću ministara BiH nisu doneseni nikakvi zaključci, i postalo je očigledno da oni ne žele i ne znaju raditi svoj posao. Kako u zemljama Europske unije, kada žele povećati podsticaje za mlijeko, odmah nađu način da to sprovedu. Kad smo posljednji put bili sa predstavnicima u Vladi, njih devet jedni druge pitaju šta da učine, a niko ne zna. I kako bi uopće i mogli donijeti neke zaključke kada na taj sastanak nisu pozvali nikoga od proizvođača da im predstavi problem. Tko će im drugi upućen predstaviti problem", pitao je Husein Selimović, predsjednik Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika USK u intervju za Klikx.ba.

Ni blizu prosjeka godišnje proizvodnje EU farmera

Broj krava po jednom uzgajivaču u BiH iznosi 2,17 muznih grla, sa prosječnom proizvodnjom od 2.315 l po kravi (izvor: FZS, 2013). Broj uzgajivača i proizvođača mlijeka u zemljama EU je pao za 5.1% u periodu između 2010./11. i 2011./12. godine. Najveći pad broja uzgajivača i proizvođača mlijeka zabilježen je u Rumuniji (4.408) ili postotno, pad od 24.3% za gore navedeni period. Jedina zemlja koja je zabilježila povećanje broja uzgajivača i proizvođača mlijeka je Irska i to za 1,1% za period između 2010./11. i 2011./12. godine. (izvor: DairyCo, 2013).


Tagovi

Mljekari BiH Prosvjedi Farmeri Uvoz mlijeka Uvođenje prelevmana Akcize Multinacionalne kompanije Prerađivački kapaciteti Cijene mlijeka Svjetski trendovi Kvaliteta mlijeka Muzne krave Husejin Selimović


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.