Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporni poticaji
  • 06.09.2016. 10:00

TOR traži smjene, Ministarstvo povrat novca!

Udruženje poljoprivrednika TOR Mostar zatražilo je smjenu ministra Dedića zbog neisplate poticaja. Iz Ministarstva uzvraćaju da su utvrđene nepravilnosti i da TOR mora vratiti novac u Budžet...

Foto: Milosz_G/Bigstockphoto
  • 263
  • 11
  • 0

Zbog, kako su naveli, teške situacije u poljoprivredi, neisplate podsticaja i institucionalnog uništenja poljoprivrede kao nosioca razvoja BiH, Udruženje uzgajivača ovaca i koza TOR Mostar i drugi, na čelu s Dževadom Kovačem, zatražilo je smjenu i procesuiranje ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića zbog korupcije i zloupotrebe položaja.

Također, podnijeli su zahtjev za smjenu i procesuiranje odgovornih osoba za neisplatu poticaja i nedonošenje adekvatnog programa i pravilnika poticaja te zahtjev sa smjenu odgovornih u FUZIP-u. Kako su naveli, s obzirom da se nisu ispunili uslovi niti je otvoren dijalog sa Vladom FBiH za rješavanje problema poljoprivrede kao kičme razvoja FBiH donesena je odluka o protestima za koje se obavljaju pripreme.

Utvrđene nepravilnosti u dodijeljenim poticajima

Na najavljene proteste, reagiralo je i Federalno Ministarstvo poljoprivrede.

"Problemi sa udruženjem TOR Mostar i njegovim predsjednikom Dževadom Kovačem, koji je ujedno osnivač i vlasnik firme "Eko koza" Mostar, počinju od momenta kada je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pokrenulo aktivnosti na naknadnim kontrolama dodijeljenih poticajnih sredstava ovoj firmi iz proteklog perioda", stoji u oriopćenju ministarstva.

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, kažu, utvrdili su stvarno stanje na terenu i nepravilnosti u dodijeljenim poticajnim sredstvima firmi "Eko-koza" Mostar koja treba da izvrši povrat dodijeljenih novčanih sredstava u Budžet Federacije BiH u iznosu od 99.040,00 KM i 30.200,00 KM, za što su donesena dva drugostepena rješenja, protiv kojih je ova firma pokrenula upravni spor.

Zbog utvrđenih nepravilnosti i donesenih rješenja o povratu dodijeljenih poticajnih sredstava, firmi "Eko-koza" Mostar izdato je rješenje o zabrani apliciranja za novčane podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju na period od tri godine.

U toku su aktivnosti preispitivanja zakonskog uporišta za donošenje rješenja na osnovu kojeg firma "Eko koza" Mostar koristi 525,7 ha šumskog zemljišta, a za koje je naknadno utvrđeno da se ne plaća propisana naknada. Također, u toku su i druge zakonom predviđene mjere na sprečavanju nezakonitih radnji kako ove, tako i drugih firmi i pojedinaca.

Povećavanje transparentnosti rada

"Važno je napomenuti da je firmi "Eko koza" Mostar, koja ima prijavljenog jednog zaposlenog, u periodu od 2011.-2015. godine odobreno 525.941,00 KM na ime poticajnih sredstava, a udruženju "Tor" u navedenom periodu iznos od 17.900,00 KM. U cilju zaštite Budžeta Federacije BiH, sprečavanja nezakonitih radnji i zloupotreba od strane pojedinaca koji se lažno predstavljaju poljoprivrednicima, povećanja transparentnosti rada i uvođenja više rada u segmentu poticaja u poljoprivredi, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nastavlja aktivnosti na stabilizaciji ukupnog stanja u poljoprivredi", navode iz Ministarstva.

Uzimajući u obzir gore navedene činjenice, djelovanje i ulogu pojedinih udruženja poljoprivrednika i pojedinaca u proteklom periodu, kao što je Dževad Kovač, te njihova nastojanja da organiziraju poljoprivredne proizvođače na proteste, nerede koje prave i neistine koje šire na terenu narušavajući ugled Ministarstva, zaposlenika i svakog pravog poljoprivrednog proizvođača, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva stoji na raspolaganju svim institucijama i građanima za podatke i informacije o svom radu, zaključuje se u priopćenju.

Foto: Milosz_G/Bigstockphoto


Tagovi

TOR Mostar Protesti Federalno ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.