Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farmland Nova Topola
  • 16.09.2016. 14:00

Tko je kriv za dugove i propast Farmlanda?

Dok SDS i uprava krive Vladu i ministarstvo poljoprivrede RS, iz Ministarstva uzvraćaju da je privatna kompanija sama kriva za loše poslovne poteze.

Foto: farmland.cc
  • 236
  • 9
  • 0

Preduzeće Farmland čija je osnovna djelatnost govedarstvo i proizvodnja mlijeka, ponovno se našlo u središtu sukoba. Dugovi i osiromašen stočni fond te tvrtke, smatraju članovi SDS-a, izravna su krivica ministra poljoprivrede RS (SNSD) Steve Mirjanića.

Nekoć perspektivna tvrtka uplovila je u propast, smatraju, jer im je resor poljoprivrede bio garant za kredit IRB-a od 15 miliona maraka.

Od nekoć 596 junica, ostalo je, tvrde, 180 muznih krava. Na njihove prozivke reagovalo je odmah i Ministarstvo poljoprivrede.

"Farmland je privatna kompanija koja sama odgovara za svoje poslovanje i u tom smislu i snosi sve konsekvence za eventualne loše poslovne poteze. Radi se o poljoprivrednom kapacitetu koji je značajan i koji ima dugu tradiciju, gdje je poslovodstvo zapalo u određene poteškoće koje sami moraju sanirati. Takođe, sva sredstva koja je Farmland uzeo od banaka, Robnih rezervi i drugih povjerilaca, iste mora i vratiti", stoji u saopćenju Ministarstva.

Izjave iz SDS-a nazvali su "politički folklor u predizborne svrhe". Odbacili su i tvrdnje da zbog Farmlanda nema podsticaja za druge korisnike.

Dugovi premašuju 27 miliona maraka

Prema dostupnim podacima, kako je doznala atvbl, dugovi Farmlanda premašuju 27 miliona maraka. Država je k tome Farmlandu”dala oko tri hiljade hektara obradivog zemljišta kroz koncesiju.

I uprava za propast krivi Vladu RS, jer su, tvrde, naslijedili milionske dugove njenog preduzeća "PIK Mladen Stojanović", o kojima, kažu, nije bilo ni riječi u kupoprodajnom ugovoru. Mjesečna rata zbog solidarne odgovornosti iznosi 230 hiljada maraka, a rata kredita skoro 50 hiljada.

Inače, to govedarsko preduzeće prodato je kineskom investitoru za 24 miliona evra, koji bi ga trebali preuzeti za mjesec dana. Plan je proizvoditi mlijeko za kinesko tržište.

Foto: farmland.cc


Tagovi

Farmland Govedarska farma Dugovi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]