Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća jaja
  • 04.08.2016. 08:00

Tek mu je 18, a već ima farmu peradi s 200 koka!

Nikica Grgić iz Šantića kod Viteza odlučio se za organsku proizvodnju domaćih jaja autohtone pasmine Bosanska kokoš!

Foto: Nikica Grgić
  • 6.693
  • 131
  • 0

Tek mu je 18 godina, no Nikica Grgić iz Šantića kod Viteza već je u poljoprivredno-poduzetničkim vodama!

Osnovao je farmu s 200 koka domaće pasmine Bosanska kokoš koja, kaže, nosi najkvalitetnija domaća jaja na prostoru Srednje Bosne, ali i šire. Proizvodnja domaćih jaja je organska u sklopu Poljoprivrednog gazdinstva Grgić.

Kokoši se slobodno kreću i hrane isključivo prirodnom hranom

"Završio sam srednju kuharsku školu i nisam mogao naći posao u svojoj struci. Mnogi su mladi otišli, a nakon godine dana traženja posla sinula mi je ideja. Pošto živimo u okolici Viteza mjesto Šantići - to je jedno malo selo s puno pašnjaka i kvalitetne zemlje, želio sam nešto drugačije, nešto da proizvodim, a da to ne bude paprika i plastenici jer to dosta naroda ima u BiH. Ima i domaćih jaja ali nema pravu farmu sa 200 koka domaće pasmine Bosanska kokoš koja nosi najkvalitetnija domaća jaja", objašnjava Nikicu ideju.

Organska proizvodnja, koke na otvorenom

Odlučio se na organsku proizvodnju na 100 duluma slobodnog prostora. U hranidbi kokoši koristi samo prirodnu hranu, nikakve premikse i nikakve lijekove.

"Želim poručiti svim ljudima da koriste domaću hranu sa sela. Neka kupuju samo provjereno i domaće. Želim probuditi svijest kod naroda da je dosta hrane zatrovano raznim pesticidima, kazuje nam poduzetni mladić" kojega je u ulazak u poljoprivredno-poduzetničke vode ohrabrio stariji brat Jadranko koji se sa suprugom u Vitezu bavi uzgojem i prodajom paulovnije.

Drvom budućnosti grade i vlastitu budućnost

Dva brata odlučila su ostati u svojim mjestima i vlastitim radom uspjeti. Naravno, pomažu i podržavaju jedan drugoga.

"Nadam se suradnji države i mogućem proširenju jer želim zaposliti ljude. Prije svega, ljude sa posebnim potrebama jer su ostavljeni bez posla. Želimo pružiti šansu ljudima kojima je potrebna pomoć. Nadamo se i projektu domaće je najbolje i očekujemo podršku općine Vitez i države BiH", dodaje vrijedni mladić.

Podmladak na farmi

Nikica se raspitao i o ljekovitim vrijednostima jaja pa objašnjava da je za regulisanje krvne slike, otklanjanje napetosti i nervoze potrebno 60 komada (5 jaja dnevno - 12 dana).

Ljekovita svojstva jaja

Čir u stomaku, regulisanje probave, visok pritisak: 120 komada (5 jaja dnevno - 24 dana). Bolesti jetre, poboljšanje stanja kože: 180 komada (5 jaja dnevno - 36 dana), migrena, jačanje imuniteta, tuberkuloza, anemija (malokrvnost), srčane tegobe, nervna rastrojenost, postoperativno, otklanjanje holesterola, regulisanje šećera, arterioskleroza, bronhijalna astma, regeneracija organizma, poboljšanje pamćenja, gastritis: 240 komada (5 jaja dnevno - 48 dana)

Teži oblik astme, tumor na mozgu, sportisti: 1.080 komada (5 jaja dnevno - 216 dana) - uz ovu terapiju poželjno je konzumirati i meso prepelica. Jaja se uzimaju u sirovom stanju. Pauza nakon terapije: 30 dana, kaže Nikica za jaja.

Domaća jaja s farme plasira po gradovima srednje Bosne, a odnedavno je izradio i facebook stranicu. Dobiti ga se može na broj telefona 063/466-780.

Foto: Nikica Grgić


Tagovi

Domaća jaja Vitez Nikica Grgić Bosanska kokoš Organska proizvodnja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]