Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životinja
  • 14.10.2016. 12:00

Suzbijanje kvrgave kože i plavog jezika

Vlada FBiH usvojila je Program utroška sredstava "Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - Poticaj za veterinarstvo" kako bi se smanjile štete od kvrgave kože i plavog jezika.

Foto: Pixabay/werner
  • 121
  • 5
  • 0

Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava "Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - Poticaj za veterinarstvo" za 2016. godinu, donesena je na 72. redovnoj sjednici Vlade FBiH održanoj u Sarajevu.

Kako se navodi na stranicama Federalnog ministarstva poljoprivrede, navedeni Program obuhvaća sredstva predviđena za otkrivanje, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti životinja, sredstva za naknadu štete za uginule i neškodljivo uklonjene životinje i sredstva namijenjena za kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica animalnog porijekla.

Pogoršanje epidemiološke situacije

No, kako je na području Federacije BiH došlo do pogoršanja epidemiološke situacije zbog pojave bolesti plavog jezika i velike opasnosti od pojave bolesti kvrgave kože, Vlada Federacije BiH je na 70. sjednici održanoj 22.09.2016. godine donijela Odluku o dopuni liste zaraznih bolesti životinja od posebnog interesa za Federaciju BiH kojom su dvije navedene bolesti stavljene na listu.

Obzirom da se radi o bolestima koje do sad nisu bile prisutne na području Federacije BiH i bolesti čiju pojavu nije moguće predvidjeti, potrebno je izvršiti preraspodjelu sredstava unutar Program utroška sredstava "Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - Poticaj za veterinarstvo".

Tako će se sredstva predviđena za realizaciju projekata za izradu strategije u kontroli zdravlja i dobrobiti životinja i laboratorijske dijagnostike kao i sredstva za sufinansiranje zdravstvene zaštite pasa lutalica u registrovanim azilima za pse, preraspodjeliti za dijagnostička ispitivanja i naknadu štete vlasnicima uginulih i neškodljivo uklonjenih životinja.

Navedena Odluka stupa na snagu narednog dana od datuma objave u Službenim novinama Federacije BiH i bit će dostupna na web stranici ministarstva.

Foto: Pixabay/werner22brigitte


Tagovi

Federalno ministarstvo poljoprivrede Kvrgava koža Plavi jezik Veterinarstvo Zaštita životinja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.