Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana domaćih životinja
  • 02.08.2015. 14:00

Soja i stočni grašak u ishrani stoke

Upotreba zrna soje kao proteinskog dodatka stočnim hranivima je ograničena zbog visokog sadržaja antinutritivnih materija.

  • 3.188
  • 45
  • 0

Kvalitet stočne hrane je u direktnoj zavisnosti od kvaliteta sirovina od kojih se hrana sprema. U prirodi ne postoji idealno hranivo, svako od njih ima dobre i loše karakteristike. U ishrani domaćih životinja koriste se jednogodišnje krmne leguminoze - soja i grašak, kao vrlo kvalitetna proteinska komponenta.

Da li je upotreba leguminoza kao proteinskog dodatka stočnim hranivima ograničena? Ozime sorte stočnog graška pogodne su za proizvodnju kvalitetne stočne hrane za preživare (zelena stočna hrana, silaža i biljno brašno, rjeđe za proizvodnju sijena). Jare sorte koriste se za proizvodnju zrna koje služi kao komponenta koncentrovanih hraniva.

Zrno jarih sorti sadrži 26-28% sirovih proteina i oko 7% lizina. Zbog niske aktivnosti tripsina inhibitora, zrno nije neophodno termički obrađivati prije upotrebe. U koncentrovanim hranivima mljeveno zrno graška može imati maksimalni udio za nosilje do 15%, za ishranu svinja i prasadi 15-20%, za živinu u tovu 30%, za tovnu junad 2-2,5 kg dnevno i krave muzare 3,5-4 kg dnevno.

Karakteristično za soju je da sadrži antinutritivne materije koje ukazuju na visoku hranljivu vrijednost zrna i ograničavaju njegovu upotrebu, jer uslovljavaju obaveznu termičku obradu. Tripsin inhibitor je jedna od njih, koji u sirovom zrnu predstavlja oko 6% ukupnih proteina i odgovoran je za 30-50% inhibicije porasta životinja hranjenih neprerađenim sojinim zrnom i za skoro cjelokupnu hipertrofiju ili hiperplaziju pankreasa.

Škodljive komponente utiču na iskoristivost hranjivih sastojaka

Kako pankreas predstavlja žlijezdu sa unutrašnjim lučenjem enzima neophodnih za varenje hrane, efekat škodljivih komponenata na funkciju pankreasa može znatno da utiče na iskoristivost hranljivih sastojaka.

Pored tripsin inhibitora u soji se nalazi ureaza, enzim koji ima katalitičko dejstvo na razlaganje uree do amonijaka i ugljendioksida. Spada u grupu antinutritivnih faktora, jer svojom aktivnošću može da utiče na intoksikaciju životinja kada se u hranu dodaje urea. Poznato je da mikroorganizmi želuca preživara za sintezu sopstvenih proteina koriste neproteinski azot, što omogućava primjenu uree kao zamjene za proteine u obroku preživara.

Sama urea nije toksična. Međutim, dejstvom ureaze ruminalnih bakterija iz nje se lako i brzo oslobađa amonijak koji je veoma toksičan ukoliko se resorbuje u velikim količinama. Pošto bakterije ne mogu potpuno da iskoriste velike količine amonijaka za sintezu svojih aminokiselina, sav višak dospijeva u jetru, a potom preko krvi u sve organe i tkiva. Iz tih razloga se obrocima preživara koji sadrže ureu ne smije dodavati sirovo sojino zrno, zbog visokog sadržaja ureaze. Povećana aktivnost enzima uticala bi na formiranje viška toksičnog amonijaka.

U cilju obezbјeđenja pravilne i dobro organizovane ishrane domaćih životinja, neophodno je poznavati svojstva i upotrebnu vrijednost pojedinih hraniva kao i potrebe i mogućnosti životinja u konzumiranju i iskorišćavanju hrane.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Stočni grašak

Stočni grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Field peas, fudder peas | Latinski naziv: Pisum sativum ssp. arvense L.

Stočni grašak pripada porodici mahunarki (Fabaceae). Korijen mu naraste do 1 m u dubinu i dobro je razgranat. Jednogodišnja je zeljasta biljka, mekane puzave stabljike zbog čega... Više [+]

Tagovi

Soja Stočni grašak Proteinska komponenta Ozime sorte Jare sorte Antinutritivne materije Termička obrada Tripsin inhibitor Ureaza Enzim Urea Toksični amonijak Sojino zrno Obroci preživara Sinteza proteina Intoksikacija životinja Ishrana živ