Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi lutalice
  • 15.01.2017. 12:00

Psi lutalice desetkovali jata kokoši i pilića

Vlasnici živina na prijedorskom području ne mogu na kraj sa psima lutalicama koji upadaju u dvorišta i dave kokoši.

Foto: Pixabay/Lindasay
  • 1.962
  • 93
  • 0

Vlasnici živina na području Prijedora muku muče sa psima lutalicama. Naime, u potrazi za hranom tokom zimskih dana psi su prepoznali lak plijen u živini. Čopor pasa lutalica pojeo je piliće na imanju Perice Sredića u Gomjenici. U objekat u kojem su bili smješteni pilići psi ušli u zoru i to kroz prozor.

"Psi su razbili jedan prozor i ušli, 15 pilića su udavili i nakon toga nekoliko pojeli", rekao je Sredić za euroblic.

Po svježim tragovima u snijegu vidio je da je u čoporu bilo desetak pasa. Iste tragove zatekao je i drugo jutro i strahuje da će se vraćati dok ne podave sve kokoške. I prije tjedan dana tri psa su danju napala kokoške u dvorištu.

Potrebna puška za omamljivanje

"Žena je čula kokoške, izašla i vidjela da se psi tuku sa pijetlom. Kada smo uspjeli da otjeramo pse, nigdje nije bilo pijetla, našli smo ga u kući, gdje se sakrio od straha", ispričao je Sredić koji dosadašnju štetu procjenjuje na 200 KM.

Sličan slučaj zabilježen je i u Čirkin Polju. Oko podneva haski je preskočio ogradu, ušao u dvorište porodične kuće i počeo da davi kokoške.

"Bila sam šokirana kada sam vidjela velikog psa u dvorištu kako kida kokošku, priča mještanka Čirkin Polja. Ističe da su psa uspjeli da otjeraju nakon borbe koja je trajala 15 minuta.

Rukovodilac Radne jedinice deponija i reciklaža Komunalnog preduzeća, u čijem je sastavu Higijeničarska služba za pse, Zoran Bulić kaže da tri higijeničara hvataju pse na području grada, ali i udaljenih mjesta kao što su Omarska, Dragotinja i Kozarac. Problem je što agresivne pse koji su na otvorenom higijeničari ne mogu uhvatiti hvataljkama te je u toku nabavka puške za omamljivanje.

Problem je što i iz okolnih mjesta dovoze pse u Prijedor. Jednostavno ih izbace iz kombija, a gladne životinje potom traže način za preživjeti.

Foto: Pixabay/Lindasay


Tagovi

Psi lutalice Živina Šteta Prijedor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.