Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvoreno pismo
  • 25.01.2017. 10:00

Proizvodnja mlijeka nikad nije bila neizvjesnija!

Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS-a uputilo je otvoreno pismo ministru spoljne trgovine BiH Mirku Šaroviću te ministru poljoprivrede RS Stevi Mirjaniću.

Foto: Pixabay/teachingfarmer
  • 1.776
  • 254
  • 0

Situacija u sektoru proizvodnje mlijeka u Republici Srpskoj i Federaciji BiH nikada nije bila teža i neizvjesnija i potrebna je strategija da se spasi ova oblast, stoji to u otvorenom pismu Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS-a koje su uputili ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću te ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevi Mirjaniću.

Kako upozoravaju, stanje se pogoršava iz dana u dan pritiskom visokosubvencionisanog uvoznog mlijeka iz EU, a može se očekivati da će biti još teže poslije 1. februara stupanjem na snagu i primjenom adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Neisplaćeni dugovi, bez procjene štete

Nadležne institucije u BiH, kažu, ništa nisu preduzele iako je prošlo šest mjeseci od potpisivanja adaptiranog SSP-a, nije realizovan dogovor sa njemačkim ministrom poljoprivrede o namirenju dijela dohodka izgubljenog pritiskom mlijeka uvezenog iz EU, Svjetska banka nije procijenila nastalu štetu, a zvaničnici BiH nisu se oglasili.

Ujedno, nisu isplaćeni dugovi iz 2016. godine dok su agrarni budžeti su ostali na prošlogodišnjem nivou. Pojedine mljekare obaraju cijene ispod cijene koštanja, čime se obaraju i ulazne cijene mlijeka.

"Osjećamo se napuštenim od vlasti, ali očekujemo da vi mljekari i mi proizvođači napravimo ozbiljnu strategiju da se spasi mljekarski sektor i da se sa tom strategijom pojavimo pred entitetskim vladama, Savjetom ministara i Parlamentarnom skupštinom BiH", zaključuju u pismu.

Dodatno, drže da bi zbog plavog dizela ministar Šarović trebao ili podnijeti ostavku ili konačno riješiti to pitanje odnosno napokon uvesti mjere zaštite domaće proizvodnje.

Foto: Pixabay/teachingfarmer


Tagovi

Mljekari Udruženje proizvođača Otvoreno pismo Mirko Šarović Stevo Mirjanić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.