Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 31.10.2016. 12:00

Proizvodnja mlijeka narasla na 326 miliona litara

Procjene su da će vrijednost ovogodišnje proizvodnje dostići 179,40 miliona maraka, kažu u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Foto: Bigstockphoto/toa
  • 217
  • 10
  • 0

Proizvodnja mlijeka u RS ide uzlaznom putanjom, a procjenjuje se da će ove godine biti proizvedeno 326,18 miliona litara, što je za oko tri% više nego lani. Istakli su to u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS naglasivši da proizvodnju mlijeka u Srpskoj karakteriše trend rasta broja velikih proizvođača, te da se smanjuje broj malih farmi, piše glassrpske.

Prema podacima Ministarstva, u prvih šest mjeseci ove godine u proizvodnju mlijeka je bilo uključeno 28.746 grla. Prosječna dnevna proizvodnja po grlu je deset litara, što je daleko ispod prosjeka u zemljama okruženja i EU, gdje muzna grla dnevno daju od 17 do 25 litara. Prosječna otkupna cijena mlijeka u ovoj godini je oko 55 feninga po litri.

Mijenja se i struktura farmi

"Uzimajući u obzir otkupnu cijenu mlijeka, procjene su da će vrijednost ovogodišnje proizvodnje dostići 179,40 miliona maraka", rekli su im u Ministarstvu.

Pojašnjavaju da je u prethodnom periodu struktura farmi u RS bila nepovoljna u smislu što su farme sa pet grla činile 68% ukupnog broja isporučilaca mlijeka, a u isporučenoj količini učestvovale su sa samo 26%.Struktura farmi postepeno se mijenja u ovoj godini, pa je primjetan rast učešća velikih uzgajivača, što će se, kako kažu, nastaviti i ubuduće.

U RS-u se proizvodu i neznatne količine ovčijeg i kozijeg mlijeka, ukupne vrijednosti oko 10,76 miliona maraka. Proizvodnja ovčijeg mlijeka se kreće oko 4,13, a kozijeg oko 2,27 miliona litara, zaključili su u Ministarstvu.

Foto: Bigstockphoto/toa55


Tagovi

Mlijeko Proizvodnja Struktura farmi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.