Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Wool Line
  • 28.09.2016. 14:00

Proizvodnja izolacije od vune - prilika za ovčare!

U Hadžičima je otvoren pogon za proizvodnju izolacione vune čiji je plan u sezoni šišanja otkupiti cjelokupne količine sirovina s područja BiH, što se kreće od 1.500 do 2.000 tona neoprane vune.

  • 3.602
  • 161
  • 0

Novi pogon za proizvodnju izolacione vune firme Wool Line Sarajevo otvoren je u Hadžićima. Pogon su svečano otvorili ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi i načelnik Općine Hamdo Ejubović.

Riječ je, naglasio je direktor Wool Linea Bahrudin Bojčić, o inovativnom projektu koji bi trebao potaći razvoj ruralnih područja, a čiju bi direktnu korist trebalo imati oko 20.000 uzgajivača ovaca.

"Srećan sam što su prepoznali naše zalaganje čiji je rezultat početak proizvodnje izolacije od ovčije vune na području BiH. Životni vijek izolacije od ovčije vune je 50 godina. Investicija u toplinsku izolaciju poskupljuje početno ulaganje prilikom gradnje, ali će se ta investicija isplatiti jer će se vratiti u obliku uštede na grijanju", objasnio je direktor firme Wool Line Sarajevo B. Bojčić.

Otkup sirovina s cjelokupnog područja BiH

U modernom pogonu koristi se švicarska tehnologija za proizvodnju izolacije od ovčije vune koja je prva te vrste na Balkanu. U direktnoj proizvodnji bit će zaposleno šest radnika dok će 20 kooperanata na terenu skupljati sirovinu.

Taj prirodni izolacioni materijal je, istaknuo je Bojčić, bolji od stiropora i staklene vune budući da ima oko 20% bolje karakteristike, a za oko 30% osigurava bolju zvučnu izolaciju. Plan mu je da u narednoj sezoni šišanja, od aprila do augusta, otkupi cjelokupne količine sirovina s područja BiH, što se kreće od oko 1.500 do 2.000 tona neoprane vune, čim će direktnu korist imati oko 20.000 uzgajivača ovaca u BiH.

"Očekujemo da će se izolacioni materijal uskoro naći na tržištu zapadne Evrope, gdje smo dosad ostvarili saradnju na izvozu 100% prirodne krevetnine iz naše proizvodnje, kao što su jastuci, jorgani, madraci, nadmadraci. Ovog ljeta dobili smo interesantnu ponudu za izvoz naših proizvoda na američko tržište koja je ušla u finalnu fazu", zaključio je Bojčić.

Izvor i foto: Facebook/Oficijelna stranica Općine Hadžići


Tagovi

Wool line Izolaciona vuna Hadžići Fabrika Otkup vune


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.