Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz piletine
  • 27.01.2016. 09:30

Peradarima potrebna nova tržišta

BiH mora iskoristiti prednosti uspostavljenog Halal standarda koji je ulaznica za izvoz u pojedine arapske zemlje koje su pokazale interes. I dok i dalje peradari čekaju dozvolu za izvoz, te da EU podigne rampu, peradarstvo u BiH ostaje ogroman neiskorišteni potencijal.

Foto: depositphotos.com
  • 660
  • 175
  • 0

Stočarstvo u BiH nije na zavidnom nivou i proizvodnja u svim granama je daleko od prosjeka ostalih europskih zemalja. Problem je vrlo jednostavan, a to je plasman proizvoda na strana tržišta.

Savim je jasno da uzgajivače tovnih goveda, ovaca, mljekare i peradare nezaštićeno i ograničeno domaće tržište ne može zadovoljiti. Trend porasta izvoza crvenog mesa u Tursku, odobren izvoz mlijeka u EU, su dobri pokazatelji za govedarstvo. Međutim, u proteklih nekoliko godina peradari se bore za svoje inostrano tržište, jer zabrana izvoza mesa peradi i konzumnih jaja u EU je ogromana prepreka sa kojom se peradari u BiH suočavaju.

Situacija je vrlo jasna, uzgajivači peradi i ovlaštene klaonice nakon posjeta i kontrola čelnika Ureda za hranu i veterinarstvo EU (FVO) i naknadno izrađenog akcionog plana otklanjanja nepravilnosti ispunjavaju potrebne uvjete. Međutim, kočnica je nedostatak zvanične ovlaštene institucije na nivou države koja će provoditi i osiguravati poštivanje svih potrebnih propisa. Tako su bh. institucije obavezne pronaći alternativna tržišta dok se problem sa EU ne riješi.

Peradari gube strpljenje

U proteklih nekoliko godina peradarstvo u BiH konstantno bilježi trend porasta proizvodnje i sve je više farmi za uzgoj i tov brojlera, te je izvjesno najjača grana stočarstva u BiH, koja zapošljava najveći broj ljudi u odnosu na sve druge grane. Postavlja se pitanje do kada će velike klaonice i otkupljivači utovljenih brojlera moći plasirati meso peradi na tržište, jer će se sasvim sigurno teško moći izboriti na ograničenom domaćem tržištu.

Za sada spas predstavlja izvoz u zemlje regiona poput Srbije i Crne Gore, kao i u pojedine arapske zemlje zahvaljujući sprovedbi i uspostavljanju Halal standarda koji je ovim zemljama presudan prilikom uvoza. BiH mora iskoristiti prednosti uspostavljenog Halal standarda koji je ulaznica za izvoz u pojedine arapske zemlje koje su pokazale interes. I dok i dalje peradari čekaju dozvolu za izvoz, te da EU podigne rampu, peradarstvo u BiH ostaje ogroman neiskorišteni potencijal.

Otvoriti vrata kuvajtskog tržišta

Bosna i Hercegovina može ostvariti interese u izvozu na kuvajtsko tržište, posebno imajući u vidu populaciju koja živi u Kuvajtu i iskazani interes ove zemlje za proizvodima iz BiH. Tokom boravka predstavnika bh. medija u studijskoj posjeti Kuvajtu, organizovana je promocija proizvoda iz BiH sa Vanjskotrgovinskom komorom Kuvajta i VTK BiH.

"Generalno, Kuvajt uvozi sve osim ribe. To govori koji proizvodi iz BiH su poželjni i imaju interes Kuvajta, a prvenstveno voda i svježe pileće meso. Kako sad postoji interes Turske za crvenim mesom iz BiH, mislimo da bi BiH mogla tražiti svoj interes u izvozu bijelog, pilećeg mesa. Tradicionalno sve porodice u Kuvajtu jedu piletinu. BiH ne može biti konkutrentna sa zamrznutom piletinom, ali može sa svježom", smatra ambasador BiH u Kuvajtu Mehmed Halilović. Na nadležnim institucijama je da iskoriste ovu priliku i političkim usaglašavanjem otvore vrata kuvajtskog tržišta za izvoz piletine.

Foto: depositphotos.com; kharhan


Tagovi

Stočarstvo BiH Tržište Peradari FVO Farme Brojleri Meso Izvoz Halal standard Kuvajt Proizvod Interes Piletina Mehmed Halilović


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.