Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zarazne bolesti
  • 30.08.2016. 17:00

Otklonjena sumnja, u BiH nema bolesti kvrgave kože

Postojala je sumnja da se radi o bolesti kvrgave kože na području Gacka dok je bolest plavog jezika ograničena na dva domaćinstva na području Foče, te na području Nevesinja.

Foto: budabar/Bigstockphoto
  • 230
  • 11
  • 0

Zarazne bolesti "kvrgava koža" i "plavi jezik" su pod stalnom veterinarskom kontrolom i za sada nema širenja ovih bolesti na području Republike Srpske, zaključeno je na sastanku koji je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS prof.dr Stevo Mirjanić organizovao danas sa predstavnicima više republičkih organa i institucija.

Kako se navodi na stranici Vlade RS, na sastanku kome su prisustvovali predstavnici Republičke uprave za inspekcijske poslove, JU Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan", Poljoprivrednog instituta RS i resornog Ministarstva, zaključeno je da je bolest "plavog jezika" ograničena na dva domaćinstva na području Foče, te na području Nevesinja, da se radi o malom broju oboljelih životinja i da bolest nije eskalirala.

Još se čeka izvještaj ruskih inspektora

Svi republički organi i institucije su u svakodnevnom kontaktu i preduzete su mjere da se ova bolest ne širi. Kada je u pitanju "kvrgava koža", postojala je samo jedna sumnja da se radi o ovoj bolesti na području Gacka, ali je i ta sumnja, nakon nalaza iz Instituta "Dr Vaso Butozan", otklonjena.

Na sastanku je razgovarano i o nedavnoj kontroli ruskih fitosanitarnih inspektora u BiH. Konstatovano je da institucije Republike Srpske još uvijek nisu dobile zvanični izvještaj ruske inspekcije, te da će po prijemu konkretnih primjedbi, adekvatno i brzo reagovati.

Foto: budabar/Bigstockphoto


Tagovi

Zarazne bolesti Kvrgava koža Plavi jezik Goveda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]