Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zavjera peradara
  • 18.02.2017. 08:00

Mali peradari tuže velike "kokošje kartele"

Proizvođači peradi i jaja tužili su velike tvrtke, nazivajući ih "kokošjim kartelom".

Foto: bigstickphoto.com, Faraonvideo
  • 694
  • 74
  • 0

U tijeku je civilna tužba protiv najvećih američkih proizvođača peradi i jaja, tvrtki Tyson, Purdue i drugih. Njih se optužuje da su uključene u ilegalne aktivnosti. Spominje se čak i riječ "kartel", prenosi modernfarmer.

Prema Reuters-u, grupa peradara podnijela je optužni postupak federalnom sudu u Oklahomi. U tužbi stoji da su megaperadari Tyson, Purdue, Pilgrim’s Pride, i Koch Foods tajno surađivali s ciljem da naprave pritisak na plaće malih proizvođača koji ih opskrbljuju sa peradi.

Četiri proizvođača kontrolira polovinu tržišta

Navodi se da su međusobno razmjenjivali podatke i složili da ne zapošljavaju farmere koji su prije toga radili za konkurenciju te da drže plaće na niskoj razini.

25.000 proizvođača koji se primarno bave peradarstvom za jednu od ovih tvrtki imaju ugovore s njima. Četiri najveća proizvođača u zemlji kontrolira više od pola gigantskog, 90 milijardi dolara na godinu vrijednog tržišta peradi što im je olakšalo ilegalne aktivnosti i zavjeru u svrhu profita.

Oni to naravno poriču. Da bi tužili nekoga, farmeri više ne moraju dokazivati da je ilegalna praksa naškodila cijeloj industriji, već samo njima samima, a tužbu je omogućio zakon koji je donešen pred kraj Obamine administracije.

Protiv njega su najglasniji bili poljoprivrednici koji tvrde da je to oblik osvete Trumpovim glasačima (od kojih su mnogi primarni poljoprivredni proizvođači) jer bi se mogle podići cijene. Ipak, zakon je donešen i sada ga procjenjuju Trumpovi zaposlenici, a još uvijek nije jasno kako će njegov ishod utjecati na tužbu.

Foto: bigstickphoto.com, Faraonvideo


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Tyson Kokošji kartel Purdue


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]