Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU inspekcija
  • 08.02.2016. 08:30

Kontrola mljekara u BiH od 15. do 24. marta

Čelnici europske Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FVO) u BiH boravit će od 15. do 24. marta. Glavna zadaća će biti kontrola usaglašenih uvjeta za izvoz mlijeka u EU koji su prethodno usvojeni i sprovođenje kontrole higijenske ispravnosti i kvalitete mlijeka.

  • 480
  • 103
  • 0

Mlijeko proizvedeno u BiH već gotovo pola godine nakon usvojene dozvole za izvoz može se naći na policama supermarketa i na tržištu EU.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, samo u septembru i oktobru mjesecu prošle godine, kada su krenule prve količine mlijeka u EU, BiH je izvezla mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 440.000 KM, od čega najviše sira, UHT steriliziranog mlijeka i jogurta. Dobivanju dozvole za izvoz mlijeka prethodili su mnogi sastanci čelnika EU i BiH, kontrole objekata za uzgoj goveda, farmi i mljekara, kao i usaglašavanje pravilnika i zakona o hrani i službenim kontrolama.

Tokom posljednje posjete čelnici europske Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FVO) zaključili su kako su mljekari ispunili sve zahtjeve prema EU. Međutim, ostala je obveza odgovornih državnih i entitetskih institucija da do ponovnog dolaska i kontrole mljekara, usaglase i službeno uokvire neophodan zakonodavno-pravni okvir. Time se prije svega, misli na donošenje Zakona o hrani BiH, Zakona o veterinarstvu BiH i Zakona o poljoprivredi BiH.

Kvaliteta mlijeka bolja nego što nalažu EU propisi

Dolaskom proljeća i početka poljoprivredne sezone u BiH stižu i inspektori koji će provjeravati da li se ispanjavaju svi preduvjeti koji su i omogućili dozvolu za izvoz mlijeka. Bojazni kod farmera i mljekara nema jer do sada niti jedna poslana pošiljka u EU nije vraćena niti je bilo nekih problema kada je u pitanju higijena proizvoda i kvaliteta. Domaći proizvođači i predstavnici udruga često ističu da je proizvedeno mlijeko bolje kvalitete nego li to nalažu propisi EU. To je potvrdio i direktor Veterinarskog institua RS "Dr Vaso Butozan" Drago Nedić i istakao da je kvaliteta sirovog mlijeka na prostoru entiteta RS po bezbjednosti ekvivalentna europskim proizvodima i da nema problema kada je u pitanju plasman na EU tržište.

Očekuje se pozitivan nalaz

Čelnici europske Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FVO) u BiH stižu u martu, a kontrole će se obaviti u tačno definiranom vremenskom periodu od 15. do 24. marta. Glavna zadaća će biti kontrola usaglašenih uvjeta za izvoz mlijeka u EU koji su prethodno usvojeni i sprovođenje kontrole higijenske ispravnosti i kvalitete mlijeka. Vrlo samouvjereno i decidno domaći proizvođači ističu da je kvaliteta mlijeka na vrhunskom nivou i prema njihovim izjavama ova proljetna kontrola bi trebala biti samo rutinska.

Spisak obaveza koji su bili postavljeni pred domaće proizvođače mlijeka bio je dugačak, rekla je pomoćnica ministra poljoprivrede RS Radmila Čojo i istakla da su resorna ministarstva ali i Kancelarija za veterinarstvo napravili velike iskorake i uradili sve što je zahtijevano tako da nema prevelike brige i bojazni zbog najavljene kontrole. Međutim, ipak će zadnju riječ dati (FVO) u svom nalazu i izvještaju, o čemu će ovisiti hoće li se mlijeko i mliječni proizvodi moći i dalje plasirati na EU tržište.

Foto:bigstockphotos.com;verbasca


Tagovi

Mlijeko BiH Izvoz Goveda Farme Mljekare FVO Inspektori Proizvođači Drago Nedić Kontrola Kvalitet Radmila Čojo Veterinarstvo


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.