Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mlijeka
  • 09.09.2015. 15:00

Konačna odluka - BiH može izvoziti mlijeko u EU

Na današnjem sastanku Stalnog komiteta za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Europske komisije glasalo se prostom većinom, te je donesena odluka o deblokiranju izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine u zemlje članice EU.

Foto: depositphotos.com
  • 100
  • 6
  • 0

Na današnjem sastanku Stalnog komiteta za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Europske komisije donesena je odluka o deblokiranju izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine u zemlje članice EU.

Glasalo se prostom većinom i tu nije bilo mogućnosti da samo jedna zemlja blokira odluku odnosno da uloži veto na glasanje. Prostom većinom donesena je odluka kojom se BiH ponovo vraća status zemlje koja ima dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU. Sastanak je prvobitno predviđen za 16. septembar, ali je pomjeren jednu sedmicu unazad s ciljem da se što prije riješi ovaj problem.

BiH već sutra može izvoziti mlijeko u EU

Zanimljivo je i to da današnjem sastanku nije prisustvovala delegacije iz BiH, ali kako naglašava Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, pravo na prisustvo imale su samo delegacije zemalja članica EU. Odluku Komisije potvrdio je i Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, te dodao da BiH već sutra može izvoziti mlijeko u EU.

Zabrane nije trebalo ni biti

Mljekari, ali i drugi poljoprivredni proizvođači smatraju ovakvu odluku pozitivnom i očekivanom, jer prema njihovom mišljenju, zabrane nije trebalo ni biti. Nakon iscrpnih analiza, inspekcijskih i vetrinarskih kontrola, audita farmi i proizvodnih pogona, mljekara te niza godina usklađivanja zakona i regulativa o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u EU četiri bh. mljekare trebale su početi izvoziti mlijeko u EU 26. augusta te su uredno bile stavljene na pozitivnu listu mljekara kojima je dozvoljen izvoz u EU.

Međutim, 26. augusta Hrvatska kao jedna od zemalja članica EU uložila je žalbu na stavljanje bh. mljekara na pozitivnu listu i izvoz je stopiran. Mljekara Milkos d.d.Sarajevo, mljekara Livno d.o.o Livno, Meggle mljekara d.o.o Bihać i Mlijekoprodukt d.o.o Kozarska Dubica, iako su bile na listi sa odobrenog izvoza, mlijeko nisu mogle plasirati na tržište EU.

Osim EU, treba otvarati i nova tržišta

Proizvođači mlijeka iz BiH ne smiju se osloniti na izvoz mlijeka u EU, već moraju tražiti druga rješenja i mlijeko plasirati i na nova tržišta. Jedna od izglednih mogućnosti je svakako Turska, a zanimljivo je i tržište Rusije, a ova odluka otvara i te mogućnosti.

Predsjednik udruženja poljoprivrednika Republike Srpske, Vladimir Usorac vjeruje da je preko Turske moguće doći i do azijskog i arapskog tržišta, a i samo Tursko tržište je veliko i značajno. Osvajanje takvog tržišta dalo bi siguran vjetar u leđa razvoju, ne samo mljekarskog sektora, već i poljoprivrede u BiH u cjelini.

Revolt potrošača povećao potražnju za domaćim proizvodima

Revolt potrošača i kupaca prema uvoznim poljoprivrednim proizvodima bio je više nego očit, te je porasla potražnja i potreba za domaćim poljoprivrednim proizvodima što su najbolje iskoristili i osjetili domaći trgovački lanci iskoristivši ovaj psihološki aspekat kupaca.

Foto: depositphotos.com; Lihodeev


Tagovi

Mljekara Mlijeko Hrvatska Žalba Milkos Livno Meggle Mlijekoprodukt Komitet BiH Proizvođaći Trgovački lanci Odluka Izvoz Sastanak Ljubomir Kalaba Mirko Šarović


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.