Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kinologija
  • 13.05.2016. 08:00

Kangali psi - čuvari stada od vukova

Kada čuvaju stado ili imovinu izrazito su oštrog karaktera. Jedina su vrsta pasa koji napadaju vukove i imaju ugriz od 350 kg po jednom zubu, kaže Elvedin Halilović, vlasnik uzgajivačnice Kangali Edo Žepče.

Foto: Facebook/Kangali Edo Žepče
  • 10.797
  • 498
  • 0

Ljubav prema psima odvela je Elvedina Halilovića iz Žepča u ozbiljan uzgoj. Počelo je slučajno s pit bullom, engleskim buldogom i rottweilerima, no onda se odlučio potpuno prijeći na uzgoj turskih kangali pasa. Osnovao je i uzgajivačnicu Kangali Edo Žepče u Žepču, u naselju Zenički put.

Pouzdani, dobri čuvari i ljubimci

"Turski kangali su mi se pokazali kao najbolji psi. Dobri su čuvari, dobri ljubimci, veliki, pouzdani i nisu puno opasni kao neke druge rase", objašnjava Edo koji je ljubav prema psima prenio i na petogodišnju kćerkicu koja uživa družeći se s njima.

Vlasnik Elvedin Halilović

Prije nego li se odlučio za kangale, kupio je, kaže, jednu ženku pit bulla, čisto iz ljubavi. Potom je želio engleskog buldoga i kupio ga je, ali se pokazao jako ljutim psom pa ga je morao prodati. Krenulo je s rottweilerima i pit bullovima, probao je s preko 35 vrsta rasnih pasa, ali su mu se kangali psi pokazali najboljima.

Čuvaju ovce, napadaju vukove

"Počelo je kao ljubav, ali i neka zarada jer 2009. nigdje nisam radio pa mi je svakako dobro došlo", iskren je Edo koji danas ima pet ženki, dva mužjaka i štenad kangali pasa koje prodaje. Ženska štenad stoji od 400 do 500 KM, a muška od 500 do 600 KM.

Štenad kangali pasa

Inače, kangali, turski ovčarski psi, iznimno su snažni, inteligentni i i odani vlasniku, a kada čuvaju stado ili imovinu izrazito su oštrog karaktera. Jedina su vrsta pasa koji napadaju vukove i, kaže nam Edo, imaju ugriz od 350 kg po jednom zubu. S njima je vaše stado definitivno sigurno, a znaju to i diljem Evrope.

"Prodao sam dosta pasa širom bivše Jugoslavije a i u Francusku, Njemačku, Luksemburg, Španiju, Norvešku, Švicarsku", kaže Edo koji je znao ići i na izložbe pasa, no više ne ide. Drži da iam dosta namještanja pa je odustao.

"Ljudi me znaju, prodam štenad bez izložbi. Bitno je samo poštenje. Uvijek sam tu da dam neki savjet ljudima u vezi njihovih ljubimaca", zaključuje ponosni vlasnik vrhunskih čuvara.

Foto: Facebook/Kangali Edo Žepče


Fotoprilog


Tagovi

Kangali Edo Žepče Turski ovčari Kangali psi Zaštitnici stada


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.