Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 23.09.2015. 17:30

Kako je izvoz mesa ugrozio stočni fond?

Veliko povećanje izvoza mesa i mesnih prerađevina u Tursku dovelo je do potrebe za obnovom stočnog fonda, ali i prilikom za razvoj ratarstva.

Foto: depositphotos.com
  • 160
  • 8
  • 0

Turska odluka o bescarinskom uvozu mesa i mesnih prerađevina iz Bosne i Hercegovine višestruko se odrazila na stočarstvo u ovoj zemlji. Prije svega, zabilježeno je znatno povećanje izvoza mesa i msenih prerađevina. Podsjetimo, u samo pet mjeseci ove godine izvoz mesa i mesnih prerađevina u Tursku porastao je za čak 74,1 posto u odnosu na prošlu godinu.

Nedostaje goveda za tov

Pozitivan je to utjecaj koji je stočarima donio siguran plasman goveđeg mesa, no, s druge strane, postoji bojazan od nestanka farmi. Zašto? Prema pisanju Nezavisnih novina, broj zaklanih grla, samo u julu iznosio je 11.589, od čega se najveći broj odnosi na bikove, a zabilježen je i porast u klanju ovaca, krava, junica, ali i živine. Kako stočarska gospodarstva u BiH uglavnom raspolažu mlječnim govedima, konkretno muznim grlima holštajn rase, jasno je da nedostaje goveda za tov. Za ovu bi potrebu bilo neophodno obnoviti broj grla simentalske rase.

Što hitnije obnoviti stočni fond

Obnova stočnog fonda od iznimne je važnosti u ovom trenutku ako se želi izbjeći scenarij gašenja farmi. Brojni stručnjaci slažu se da je obnova stočnog fonda nužna i da će se jedino na taj način pronaći ravnoteža između značajnog povećanja izvoza i broja grla koji ostaju na farmama za dalji tov.

Ovako veliko povećanje izvoza mesa i mesnih prerađevina stočari u BiH bi trebali prepoznati kao veliku priliku za povećanje proizvodnje koja je, zbog mnogih problema, koji su je pogodili posljednjih godina, bila u ovoj zemlji na izdisaju. Ovo je velika prilika za povratak i oporavak stočarske proizvodnje, ali poljoprivrednicima u ovom poslu treba pomoći. Pomoć očekuju od države putem subvencija nabavke grla simentalske rase, kako bi obnovili stočni fond i stvorili nove uvjete, koji će biti u skladu sa povećanjem izvoza.

Vjetar u leđa ratarstvu

Brojni stručnjaci smatraju i da bi ovo mogao biti veliki vjetar u leđa i za posrnulo ratarstvo, jer povećanje stočnog fonda dovest će i do obnove ratarstva, obzirom da su ove dvije grane poljoprivrede usko povezane. Koliko će poljoprivrednici i institucije uspjeti iskoristiti ovu situaciju i pokrenuti pozitivna kretanja u sektoru poljoprivrede, ostaje da se vidi. Ono što je sigurno, jest da potencijal postoji, prilika je tu, samo je potrebna suradnja institucija i poljoprivrednika kako bi iz nje izvukli ono najbolje.

Foto: depositphotos.com; haradmuc


Tagovi

Izvoz mesa Turska BiH Goveda Stočni fond Tov Muzna grla Bescarinski uvoz Obnova ratarstva Povećanje proizvodnje

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]