Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 06.12.2016. 16:00

Kako do sigurne piletine i mlijeka?

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u proteklom periodu sproveo je niz aktivnosti i edukacija koje se odnose na primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Ukazane su smjernice za pravilno sprovođenje biosigurnosti na mliječnim i peradarskim farmama, kontrolu proizvodnje i zakonske okvire koje nalaže EU i BiH.

Foto: Bigstockphoto/nimnull
  • 1.273
  • 185
  • 0

Sigurnost hrane je pojam koji se proteklih mjesec dana vrlo često mogao čuti i vidjeti u gotovo svim medijima. S razlogom naravno. Dovoljan je bio jedan okidač da se potrošači zapitaju kakvu kakvu hranu konzumiraju i da li je štetna po zdravlje.

Mnoga inspekcijska tijela u regionu ali i u BiH kroz sektor proizvodnje hrane pojačala su svoje aktivnosti u raznoraznim kontrolama ali i edukacijama. Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u proteklom periodu sproveo je niz aktivnosti i edukacija koje se odnose na primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Ukazane su smjernice za pravilno sprovođenje biosigurnosti na mliječnim i peradarskim farmama, kontrolu proizvodnje i zakonske okvire koje nalaže EU i BiH.

Dva projekta

Završna faza edukacije farmera održana je kroz dva odvojena projekta u gradovima Zenica, Tešanj i Visoko: Projekat iz oblasti mljekarstva - sa naglaskom na teme mastitisi - upala vimena, higijena muže i ishrana muznih krava. Projekat u peradarskoj proizvodnji, zakonodavni okviri EU i BiH, Gap standard i salmoneloze u peradarstvu. U ZDK peradarska proizvodnja je u konstantnom porastu, i sa pravom je ovo područje vodeće u proizvodnji pilećeg mesa.

Svaki oblik edukacija u vremenu tendencije izvoza mesa peradi na EU tržište dobro dođe, a da se zaista radi o ozbiljnim proizvođačima potvrđuje i velika posjećenost i zainteresovanost farmera za održane edukacije. Također svim prisutnim farmerima dodjeljeni su i besplatni štampani priručnici sa smjernicama za svaku proizvodnju.

Ključ je u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji

Sprječavanje pojave negativnog uticaja hrane po ljudsko zdravlje je svakako vezano za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i u tom momentu nastajanja proizvoda je potrebno spriječiti neželjene efekte koji se u daljnjem procesu plasmana, pakovanja, transporta i prodaje vrlo teško mogu otkriti. Stoga je vrlo bitno razviti svijet kod proizvođača o važnosti svih donešenih standarda i pravila u procesu proizvodnje hrane.

Najviše postavljenih pitanja od strane proizvođača bila su vezana za način sprovođenja i dokumentovanja biosigurnosnih mjera na farmama. Nešto što je izuzetno bitno kod službenih posjeta inspektora EU, koji za svaku sprovedenu aktivnost traže potvrdu i popratnu dokumentaciju.

Završna edukacija

Posljednja u nizu edukacija održana je ovog vikenda u Visokom. Tema je bila peradarska proizvodnja sa osvrtom na aktuelne teme usklađivanja zakonodavstva BiH sa EU, Gap standardi, pojava salmonele i nezaobilazna tema koja je privukla i najveću pažnju, a to je mogučnosti izvoza peradarskog mesa na tržište EU. Svakako ove edukacije su aktivnosti za pripremu farmera za najavljene službene posjete inspektora EU u BiH i obilazak peradarskih farmi.

Pojašnjena su sva pitanja, i zahtjevi koje će inspektori tražiti na licu mjesta prilikom posjete nekoj od farmi. Da li su farmer ispunili sve uvjete, ostaje da se vidi u narednoj godini u kojoj se očekuje posjeta i izvještaj u kojem se očekuje zeleno svjetlo za izvoz mesa peradi na tržište EU.

Foto: Bigstockphoto/nimnull


Tagovi

Hrana Potrošači Zdravlje Edukacija Farme Projekti ZDK Pileće meso Izvoz Proizvodnja Biosigurnosne mjere Dokumentacija Salmonela Tržište Inspektor


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]