Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Unapređenje stočarstva
  • 02.11.2015. 08:15

Izgradnja reprocentra za uzgoj tovnih pasmina goveda

Započele su aktivnosti na sprovođenju projekta "Razvoj sistema za uzgoj goveda u Bosni i Hercegovini".

  • 422
  • 11
  • 0

Na osnovu Oduke Vlade Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je započelo aktivnosti na sprovođenju projekta "Razvoj sistema za uzgoj goveda u Bosni i Hercegovini".

Ovom Odlukom prihvaćena su grant sredstva Češke razvojne agencije u iznosu od 854.733,00 KM. Projekat je ozvaničen Memorandumom o razumijevanju kojeg su potpisali Češka razvojna agencija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u okviru razvojne saradnje između Češke Republike i Bosne i Hercegovine.

Unapređenje uslova za uzgoj goveda u sistemu krava - tele

Osnovni cilj projekta je unapređenje uslova za uzgoj goveda u sistemu krava tele, koje su prevashodno namijenjene proizvodnji mesa na pašnjacima, pri čemu se cjelokupna količina mlijeka koristi za ishranu teladi. U tom kontekstu predviđena je izgradnja reprocentra za uzgoj tovnih pasmina goveda (Gvozno, Kalinovik) kojem će osnovni reproduktivni materijal od oko 60 grla, donirati Češka razvojna agencija, zatim obuka zaposlenih u Ministarstvu i obuka stočara, formiranje Zadruge i donošenje Programa za uzgoj tovnih pasmina goveda u Republici Srpskoj.

Donirano dodatnih 60 junica

U međuvremenu Ministarstvo je dobilo obavještenje od strane Češke razvojne agencije o doniranju dodatnih 60 junica (pasmina: Aberdin Angus - 35 grla, Limuzin - 20 grla iSimentalac - 5 grla iz Češke Republike). Kao rezultat navedene saradnje, projektom će biti osnovana tri reprocentra i to u Kalinoviku, Ribniku i Laktašima.

U srijedu 28.10. ozvaničeno je otvaranje radova na reprocentru u opštini Kalinovik i preuzimanju junica od strane poljoprivredne zadruge "PZ Gvozno". Istovremeno je izvršeno i potpisivanje sporazuma između Ministarstva i preduzeća Enikon Gradnja koje će vršiti izgradnju objekta za krave i telad.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS


Tagovi

Junice Unapređenje stočarstva Donacija Češka razvojna agencija Proizvodnja mesa Pašnjaci Sistem krava tele Uzgoj goveda Grant sredstva Ministarstvo poljoprivrede