Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Josip Skoko
  • 20.01.2017. 12:00

Isplati se i najljepše je raditi na kućnom pragu!

Tek su mu 23 godine, no Josip Skoko iz Orašca u općini Prozor-Rama, već se ozbiljno bavi proizvodnjom mlijeka!

Foto: ramski-vjesnik.ba
  • 14.192
  • 705
  • 0

Josipu Skoki tek su 23 godine, no taj mladić iz mjesta Orašac u općini Prozor-Rama, već ima vlastitu farmu krava. Trenutno ima 18 grla, a krave su sada u zatvorenom objektu gdje se brine kako bi im bilo toplo tijekom zime. Ljeti su na ispaši u podnožju Vran planine, u mjestu Trebiševo. Tada im priprema sijeno i drugu hranu za zimu, a zimi se mora spustiti u Orašac.

Dosad je sijao na Trebiševu po 30 do 40 duluma žita. Sada je to znatno povećao. Pored svojih krava, Josip čuva i krave drugih ljudi koji žele svoju stoku hraniti pravom planinskom travom.

Krave mu daje do 20 litara mlijeka

"Pri ispaši i pojačanoj ishrani krave daju do 20 litara kvalitetnog mlijeka. Mlijeko otkupljuje mljekara, a tu su i drugi proizvodi. Malo je problem što sa Trebiševa moram mlijeko dovoziti do Orašca kako bih predao za mljekaru kada dođe prijevoz. Put je makadamski i dosta loš, duljine je 14 kilometara u jednom pravcu. Sanacija tog puta bi mi puno značila. Tijekom ljeta kada sam na Trebiševu najviše mi u radu pomažu moji roditelji, posebno moj brat Pero, a po potrebi angažiram i druge radnike", ispričao je Josip za ramski-vjesnik.

U Njemačku ili Austriju otišao bih samo kada ne bih imao kruha, a to sebi nikada neću dozvoliti.

Na njegov posao, otkrio je, vršnjaci gledaju različito. Netko odobrava i daje podršku, a ima i onih koji u ovome ne vide perspektivu.

"Znam i ja da je teško, ali se uvijek raditi mora. Ja sam izabrao ovo i ne stidim se i ne obraćam pažnju šta će tko reći. Ovo je moja odluka i moj život. Kod nas se uvijek kaže da nema posla, a ljeti je veoma teško naći radnika za pomoć u radu", ispričao im je Josip.

O odlasku iz BiH ne razmišlja. U Njemačku ili Austriju, kaže, otišao bi samo kada ne bih imao kruha, a to sebi nikada neće dozvoliti.

Želi imati 500 grla krava

"Ja sam sebi posao stvorio na kućnom pragu. Puno toga se može samo treba htjeti i treba riskirati. Nema nigdje ničega "nako". Svugdje se mora raditi, a najljepše je kod svoje kuće, ovdje u Rami", zaključuje Josip koji je, da bi pokrenuo proizvodnju, podigao kredit koji uredno otplaćuje.

"Kada mogu plaćati ratu i živjeti jasno govori da se isplati ovaj posao i da se jednostavno isplati raditi na svojoj zemlji i kućnom pragu. Općina Prozor-Rama me prati kroz različite poticaje i subvencije. Velika podrška su mi moj brat Pero i roditelji. Volio bih svoje kapacitete proširiti, a time bi se stvorili uvjeti i za neka nova radna mjesta. Čim bude ponovni natječaj za poticaje u poljoprivredi prijavit ću se. Do sada sam uspio nabaviti traktor, kosilice, kopačice, kupilice, posebne prikolice za traktor. Volio bih svoju farmu proširiti i do 500 grla", priča o planovima.

Uz brata i roditelje, velika podrška mu je i djevojka koja mu rado pomaže.

Foto: ramski-vjesnik.ba


Tagovi

Josip Skoko Krave Mlijeko Rama Orašac


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.