Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 03.08.2016. 12:00

Hrvatska cijepi goveda protiv kvrgave kože, a mi?

Hrvatska je u ovom trenutku prva zemlja članica EU koja je uvela preventivno cijepljenje. Hoće li zemlje u regiji slijediti taj primjer?

Foto: Damir Špehar/Pixsell
  • 607
  • 29
  • 0

Sljedeći tjedan počinje preventivno cijepljenje goveda protiv kvrgave kože u susjednoj Hrvatskoj, najavio je tamošnji ministar poljoprivrede Davor Romić.

Cijepljenje će, kako bi se spriječila pojava te bolesti, započeti u istočnom dijelu zemlje, a u proračunu je osigurano 17 miliona kuna za nabavu cjepiva i postupak cijepljenja.

Hara bolest kvrgave kože, pazite svoja goveda

Podsjećamo, zbog bolesti kvrgave kože goveda koja se nakon Bugarske i Makedonije pojavila i u Srbiji, Ured za veterinarstvo BiH zabranio je uvoz živih goveda i divljih preživača, svježeg mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i proizvoda od mlijeka goveda. No, o cijepljenju se zasad ne govori.

Karenca traje sedam dana

Kako saznajemo, evropsko zakonodavstvo nije reguliralo neke probleme u vezi s tom bolesti, a na razini Vlade će se rješavati pitanja mogućih troškova koji će nastati zbog tih problema.

Zabranjen uvoz goveda zbog bolesti kvrgave kože

Pomoćnik hrvatskog ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Tomislav Kiš je istaknuo kako bolest nije zoonoza pa je meso i mlijeko potpuno upotrebljivo za ljudsku upotrebu bez ograničenja. "U slučaju cijepljenja, sedam dana traje karenca (vrijeme potrebno da se lijek u organizmu životinja razgradi do dopuštene razine) i nakon toga životinje idu na klanje te su upotrebljive za konzumaciju".

Hrvatska prva uvela preventivno cijepljenje

Kiš je rekao i kako je Hrvatska u ovom trenutku prva zemlja članica EU koja je uvela preventivno cijepljenje, a zemlje u regiji slijedit će taj primjer.

Spriječiti širenje bolesti kvrgave kože u BiH!

Naveo je i da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima oko 423 tisuće goveda, osigurano je 398 tisuća doza cijepiva, a do kraja augusta očekuje se još 50 tisuća doza dogovorene donacije od Europske komisije, tako da će biti 10% više doza cjepiva od populacije goveda.

Foto: Damir Špehar/Pixsell


Tagovi

Kvrgava koža Bolest Cijepljenje Preventiva Hrvatska Goveda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."