Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan mlijeka
  • 01.06.2016. 13:30

Hitno zaštititi domaće mljekare!

Kada bi se zaštitila domaća proizvodnja, u roku od dvije godine bilo bi više od 40.000 radnih mjesta u poljoprivredi, smatraju mljekari.

Foto: Happy Alex/Bigstockphoto
  • 858
  • 42
  • 0

Svjetski je dan mlijeka! Podsjećamo, Svjetska organizacija za poljoprivredu i hranu (FAO) UN za Svjetski dan mlijeka odredila je 1. juna, a obilježava se od 2001. godine. Proizvođači u BiH, dočekali su ga u ne baš najboljem raspoloženju.

Potrebna zaštita domaćih proizvođača

"Ponosni smo što smo certificirali proizvodnju kako bi mogli izvoziti po standardima Evropske unije i da smo Vladi Federacije BiH ponudili mjere s ciljem poboljšanja prava mljekara i drugih poljoprivrednika", prenosi vecernji.ba izjavu predsjednika Udruženja proizvođača mlijeka u FBiH Mehmed Nikšić povodom Svjetskog dana mlijeka.

Članovi Udruženja očekuju da će u idućih desetak dana biti zakazana tematska sjednica Vlade FBiH o stanju poljoprivrede u Federaciji, na kojoj će predočiti 17 predloženih mjera. Između ostalog, traže promjenu poreske politike i da se iznađe mogućnost za osiguranje sredstava za isplatu svih dugovanja prema poljoprivrednicima iz prethodnog razdoblju.

"Nalazimo se u teškoj situaciji zbog loše agrarne politike, te nemamo ambijenta za proizvodnju odnosno nemamo nikakvih indirektnih to jest izvoznih poticaja. Prosječno devet mjeseci čekamo sredstva koja zaradimo za poticaje", upozorio je Nikšić zaključujući da - kada bi se zaštitila domaća proizvodnja, u roku od dvije godine bilo više od 40.000 radnih mjesta u poljoprivredi.

Foto: Happy Alex/Bigstockphoto


Tagovi

Svjetski dan mlijeka. Udruženje proizvođača FBiH Vlada FBiH


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.